18.8.09

Τους ξέφυγε πάλι...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με «πρωταγωνιστή» τον Μιχ. Χριστοφοράκο μετά τη χτεσινή αναστολή της έκδοσής του στη χώρα μας από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλσρούης, μετατρέποντας έτσι σε φιάσκο την αναμενόμενη κυβερνητική φιέστα που στόχευε στο «κάδρο» του εκζητούμενου στο αεροδρόμιο με τις χειροπέδες στα χέρια, πλαισιωμένου από τον ανακριτή και τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Το χτεσινό «ναυάγιο» (παρά τις αντίθετες επίσημες και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις), της παράδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens -όπως αποφάσισε με προσωρινή του διάταξη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο- φαίνεται ότι...

...προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία στις δικαστικές αρχές της χώρας, στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά κυρίως στην κυβέρνηση.

Επισήμως (περίπου στις 12.30 μετά το μεσημέρι χτες) ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας γνωστοποίησε ότι «ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές».

Από εκείνη την ώρα και μετά άρχισαν τα τηλέφωνα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (από το Δικαιοσύνης), που έκαναν λόγο για αναβολή «μίας βδομάδας και θα δούμε» του προγραμματισμένου... καθ όλα μέχρι εκείνη την ώρα ταξιδιού προς το Μόναχο. Ετσι, μετά ταύτα το ελληνικό κλιμάκιο (δικαστής, αστυνομικοί και γιατρός) έμειναν (εν πολλοίς) με τις βαλίτσες και τα εισιτήρια... στο χέρι.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση περί αναστολής της παράδοσης του Χριστοφοράκου στη χώρα μας από το Ανώτατο γερμανικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με απόψεις μερίδας νομικών στην Ελλάδα, ο Μ. Χριστοφοράκος πέτυχε χτες μία «πύρρειο» -όπως τη χαρακτήριζαν- δικαστική νίκη.

Και αυτό διότι -όπως έλεγαν- επί του παρόντος ευδοκίμησε η υπερασπιστική του κίνηση που ήταν οι δύο (ουσιαστικά) προσφυγές του (την τελευταία στιγμή) στο παραπάνω Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει το «παραδεκτό ή μη» της προσφυγής του Χριστοφοράκου και αν κρίνει ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης.

Η απόφασή του σε τέτοια περίπτωση μπορεί να εκδοθεί μέσα σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Αν όμως κρίνει ότι τα όσα ισχυρίζεται δεν έχουν βάση, τότε σε μία βδομάδα ή το πολύ σε δέκα ημέρες ενδεχομένως να «ανάψει» το «πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καλσρούης για την έκδοσή του στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όταν εκδόθηκε η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Εφετείου που αποφάσισε την παράδοσή του στην Αθήνα, ο Χριστοφοράκος έβαλε σε εφαρμογή το μεγάλο νομικό του «οπλοστάσιο» καταθέτοντας στο... παρά ένα:

Μία «κύρια προσφυγή» με την οποία ζητεί την ακύρωση της έκδοσής του επικαλούμενος «μη δίκαιη δίκη» στη χώρα μας λόγω μη τήρησης των συνταγματικών του δικαιωμάτων, συνεπικουρούμενος (και) από τη γερμανική του υπηκοότητα την οποία προβάλλει ως υπερασπιστικό του «σωσίβιο».

Παράλληλα, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να εκδοθεί μία προσωρινή διάταξη που να μην επιτρέπει (μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κύριας προσφυγής του), την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Το δεύτερο αυτό σκέλος ο Χριστοφοράκος χτες επί του παρόντος το «κέρδισε», μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο ζήτησε πρόσθετα στοιχεία από τις ελληνικές δικαστικές αρχές για να αποφασίσει προσεχώς σχετικά με την παράδοση ή μη.

Το σίγουρο είναι ότι ο Χριστοφοράκος πέτυχε χτες πίστωση χρόνου και «πάγωμα», έστω και προσωρινά, της διαδικασίας έκδοσης. Κατά άλλους νομικούς κύκλους στην Ελλάδα, ο πρώην μάνατζερ είναι σαφώς κερδισμένος από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, αφού, όπως τόνιζαν: Εφυγε ανενόχλητος από την Ελλάδα.

Κέρδη
Με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μόναχο κατάφερε να είναι υπόλογος στη χώρα μας για «κολοβό» διάστημα ενός εξαμήνου (από Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο του 2003 και μόνο για τρία από τα συνολικά 71 επίδικα εμβάσματα που τον συνδέουν με τα μαύρα ταμεία της εταιρείας).

Ενώ -πρόσθεταν- από το 2004 μέχρι και το 2007 ο κατηγορούμενος κατάφερε να «καθαρίσει» για την κατηγορία της δωροδοκίας των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα με ποινή ενός έτους, όπως ζήτησε η Γερμανίδα εισαγγελέας κ. Μπόιμλερ. Ετσι, δεν μπορεί να δικαστεί στη χώρα μας για το ίδιο αδίκημα, για το οποίο προβλέπονται ακόμη και ισόβια (ενώ στη Γερμανία αντίστοιχα θεωρείται πλημμέλημα). Γι αυτό τον λόγο ο πρώην μάνατζερ αυτοενοχοποιήθηκε προκειμένου να πέσει στα «μαλακά» από τις γερμανικές αρχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, απαντώντας χτες στο μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ κ. Ντ. Ρόβλια, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι « φοβάται την έλευση του Μ. Χριστοφοράκου στη χώρα μας». Επίσης προσέθεσε ότι «από την πλευρά της η Πολιτεία έκανε και θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ό,τι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα».

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ
Τα επιχειρήματα της προσφυγής

Στην προσφυγή του ο Χριστοφοράκος στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καλσρούης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα τύχει μίας δίκαιης δίκης στην Ελλάδα.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του, φαίνεται ότι οι δικηγόροι του ζήτησαν και έχουν στα χέρια τους τα εννέα συνολικά βουλεύματα (του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και Εφετών Αθήνας), με τα οποία ακυρώθηκαν και κρίθηκαν παράνομα τα εντάλματα προφυλάκισης συγκατηγορουμένων του -όπως των Ηλία Γεωργίου και Γιώργου Σκαρπέλη- που είχε εκδώσει ο ανακριτής της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανός (οι οποίοι στη συνέχεια με μία πρωτόγνωρη διαδικασία συνελήφθησαν με νέο ένταλμα και προφυλακίστηκαν για δεύτερη φορά για τα ίδια αδικήματα). Γενικά ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens θα επικαλεστεί το περιεχόμενο των εν λόγω προσφυγών των συγκατηγορουμένων του, οι οποίοι έβαλαν κατά της ανακριτικής διαδικασίας του κ. Ζαγοριανού που ακυρώθηκε (σε πολλά σημεία της) από αποφάσεις των αρμόδιων ελληνικών συμβουλίων.

Ελπίδες συνηγόρων
Σενάρια για νέα εμπλοκή

Μετά τη χθεσινή, ωστόσο, απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι ελπίδες των συνηγόρων αναπτερώθηκαν. Και αυτό γιατί κάθε νέα καθυστέρηση της έκδοσης μπορεί να προκαλέσει νέες εμπλοκές. Τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται μόνο η απόφαση του Εφετείου για το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αφορά το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, αλλά θα τελεσιδικήσει και το «ένταλμα επιβολής ποινής» από την Εισαγγελία Ι του Μονάχου, που είναι αρμόδια για την υπόθεση της Siemens. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες και έπειτα από πολύωρες ανακρίσεις από την εισαγγελέα Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ, ο κ. Χριστοφοράκος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 750.000 ευρώ, αφού κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας Ελλήνων πολιτικών στο διάστημα 2004-2007.

Μολονότι η Γενική Εισαγγελία εκτιμά ότι η υπόθεση αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία της έκδοσης, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει εάν αρνηθεί ο κατηγορούμενος να καταβάλει το πρόστιμο, οπότε και θα πρέπει να ακυρωθεί ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής και ο κ. Χριστοφοράκος να παραμείνει σε γερμανική φυλακή.

Σενάρια επί σεναρίων, με πολλά «εάν και εφόσον». Στην παρούσα φάση, ωστόσο, το μπαλάκι έφυγε από τα όρια της βαυαρικής δικαιοσύνης και είναι στα χέρια του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που απλώς ζητεί πίστωση χρόνου για να εξετάσει την υπόθεση. Τίποτε περισσότερο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Δικηγόρος Τα λάθη της κυβέρνησης

«Εχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε λανθασμένες πληροφορίες δικηγόρων που τους δίνουν συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί και ταυτόχρονα αρκετοί δικαστικοί λειτουργοί έχουν στηριχτεί σε εσφαλμένες και παραπλανητικές ενημερώσεις και πληροφορίες που τους δίνουν κυβερνητικοί παράγοντες».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Γκάφα ολκής η φιέστα

«Η πολυαναμενόμενη κυβερνητική φιέστα μετετράπη σε γκάφα ολκής, γιατί κυβερνητικοί παράγοντες και φιλοκυβερνητικοί δικαστές αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η ανεξαρτησία της γερμανικής Δικαιοσύνης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση, ενώ στην Ελλάδα παραμένει αίτημα και ζητούμενο. Και γι αυτό έμειναν με τα εισιτήρια στο χέρι».

ΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΛΣΡΟΥΗΣ
Δικαστικό θρίλερ η παράδοση τώρα στην Αθήνα του Μιχ. Χριστοφοράκου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η υπόθεση της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Χθες το πρωί το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesverfassungsgericht) αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την παράδοση στις ελληνικές δικαστικές Αρχές του κατηγορουμένου.

Στην ουσία, το 2o τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση, ζητεί πίστωση χρόνου, προκειμένου να εξετάσει σε βάθος την προσφυγή του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens-Hellas.

«Η προσφυγή των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και μεσολάβησε Σαββατοκύριακο. Στο διάστημα αυτό δεν θα προλαβαίναμε ούτε την απόφασή μας να δακτυλογραφήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η αναστολή της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου ξάφνιασε όχι μόνο την αρμόδια Γενική Εισαγγελία του Μονάχου αλλά και τους ίδιους τους συνηγόρους του, οι οποίοι μέχρι την περασμένη Παρασκευή θεωρούσαν δεδομένη την παράδοση του πελάτη τους στις ελληνικές Αρχές.

«Νομίζω ότι ο κ. Χριστοφοράκος θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη στην Ελλάδα», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανώς απογοητευμένος, ο ποινικολόγος Ντάνιελ Πέτερ.

Μετά την προσωρινή αναστολή της έκδοσης, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να δώσει απάντηση σε δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την «αίτηση λήψης προσωρινών μέτρων», που κατέθεσαν οι συνήγοροι, με τα οποία θα διασφαλιστεί η παραμονή του πελάτη τους στη Γερμανία μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο για την ουσία της προσφυγής.

Το δεύτερο είναι η προσφυγή αυτή καθ` εαυτή, με την οποία αμφισβητείται η συνταγματικότητα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Η απόφαση για το δεύτερο σκέλος θα εκδοθεί σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται «λίαν συντόμως», πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη, απορρίψει την αίτηση προσωρινών μέτρων, η διαδικασία έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε. Αυτό σημαίνει άμεση παράδοση στις ελληνικές Αρχές.

Εάν όμως γίνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων, η έκδοση θα καθυστερήσει μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της ουσίας της προσφυγής.

Είναι σαφές ότι οι συνταγματικοί δικαστές δεν θέλουν να αποφασίσουν στο πόδι, αλλά κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της υπόθεσης, η οποία δεν χαρακτηρίζεται συνηθισμένη. Θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να παραδοθεί στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος, χωρίς οι ίδιοι να έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα της προσφυγής.

Και για τον λόγο αυτό χρειάζονται χρόνο. Αλλωστε οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου φρόντισαν να ενισχύσουν με εντυπωσιακά επιχειρήματα την προσφυγή τους. Και τα επιχειρήματα αυτά καθιστούν πιθανόν αναγκαίες περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, ίσως και από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
«Απλή καθυστέρηση»

Η απροσδόκητη αυτή τροπή στην υπόθεση της έκδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens ξάφνιασε την αρμόδια Γενική Εισαγγελία. Μιλώντας στο «Εθνος» ο εκπρόσωπός της, Αλφονς Ομπερμαϊερ, έκανε λόγο για μια «απλή καθυστέρηση που συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, προκειμένου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάζει τις υποθέσεις».

Στελέχη της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου εκτιμούν ότι η προσωρινή ανακοπή της διαδικασίας έκδοσης «δεν συνεπάγεται ανατροπή των δεδομένων» και υποστηρίζουν ότι η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου στις ελληνικές Αρχές είναι θέμα χρόνου. «Ο κ. Χριστοφοράκος θα εκδοθεί αργά ή γρήγορα», είναι η πεποίθηση στελεχών της Εισαγγελίας.
(από το ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: