6.6.09

Η ώρα του κάλπη...

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
ΕΤΣΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ο παππούς μου. Όταν ακούει ειδήσεις και λένε οι κυρίες με τα ωραία ταγέρ «η ώρα της κάλπης», ο παππούς μου λέει «η ώρα του κάλπη». Ο παππούς μου σε όλες τις εκλογές είναι ΚΚΕ και τις υπόλοιπες μέρες είναι κανονικός άνθρωπος. Και ΚΚΕ ψηφίζει λέει για να μην τρίζουν τα κόκαλα του μπαμπά του. Εγώ δεν τα έχω ακούσει τα κόκαλα, μόνο η πόρτα του μπάνιου τρίζει κι έτσι ξέρουμε ποιος πάει για κατούρημα. Αλλά ο παππούς μου το ακούει το τρίξιμο. Και μου το λέει και μετά εγώ το βράδυ θέλω να κοιμάμαι με ανοιχτό φως.
Και μου εξήγησε ότι πολύ...

παλιά στον πόλεμο που έκαναν οι κομμουνιστές με το ακριβώς αντίθετό τους (που δεν θυμάμαι πώς το λένε) ο προπάππος μου ήταν καπετάνιος. «Σε κρουαζιερόπλοιο;» τον ρώτησα εγώ. «Όχι, καπετάνιος στα βουνά!» Καπετάνιος στα βουνά δεν γίνεται, πώς θα ανέβει εκεί πάνω το καράβι; Εκτός αν είναι κάνα μέρος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, σαν τη Σαρωνίδα.

Μπορεί να ήταν καπετάνιος στη Σαρωνίδα. Αλλά αυτός ήταν στον Όλυμπο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο προπάππος μου ήταν ηλίθιος, γιατί ποιος πάει κρουαζιέρα στον Όλυμπο;

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ μού είπε ότι ο μπαμπάς του ήταν το δεξί χέρι κάποιου κυρίου Άρη Βελουχιώτη, ο καπετάν Νικηφόρος με τ΄ όνομα. «Μπάμπη δεν τον λέγανε τον μπαμπά σου;» ρώτησα εγώ. «Μπάμπη, αλλά στο βουνό τα αλλάζανε τα ονόματα». Και τότε κατάλαβα γιατί ο προπάππους μου έγινε καπετάνιος. Γιατί δεν του άρεσε το Μπάμπης και ήθελε να το κάνει Νικηφόρος. Κι έχυσε το αίμα του. Δεν ξέρω αν το έχυσε όλο, πάντως σίγουρα του χύθηκε πολύ κι έτρεχε μετά να το μαζεύει γιατί αυτό κατρακύλαγε από τον Όλυμπο.

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ πάλι δεν θέλει να ψηφίσει ΚΚΕ γιατί κρεμάει το στρίφωμα της Παπαρήγα. Δεν μπορεί, όποτε το βλέπει αυτό τρελαίνεται, θέλει να πάρει βελόνα και κλωστή και να πάει αυτοπροσώπως στον Περισσό. Ό,τι και να λέει η Παπαρήγα, ό,τι και να κάνει η Παπαρήγα, το μάτι της γιαγιάς εκεί. Κολλημένο στο μπλε το στρίφωμα. Και ο δικός μου ο μπαμπάς γέλαγε κι έλεγε «να πούμε στον Χάρη Σιανίδη να πάει να κάνει στάιλινγκ στην Αλέκα». Κι η γιαγιά μου είπε ότι η Παπαρήγα είναι κοντή. Γιατί ο πολιτικός πάει με τον πόντο, αν κατάλαβα καλά. Και μάλλον καλά κατάλαβα, γιατί ο μπαμπάς μου της είπε: «Καλά ρε μάνα, μην ψηφίζεις, περίμενε να βάλει υποψηφιότητα η Βίκυ Καγιά».

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ακόμα δεν έχει αποφασίσει.

Θέλει λέει «να δώσει ένα καίριο χτύπημα στη Δεξιά». Δεν ξέρω αν θα το δώσει μόνος του ή αν θα φωνάξει και τον κύριο Χρήστο τον κολλητό του με το προπατζήδικο να το δώσουνε μαζί! Σκέφτεται να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι σίγουρος, γιατί το παλιό ΠΑΣΟΚ τα ΄κανε μαντάρα κι όσο να πεις σκιάζεται. Αλλά επειδή ο Γιώργος είπε ότι το πήρε το ΠΑΣΟΚ και του ΄κανε γενικό ρεκτιφιέ, μπουζί, λάδια, πλατίνες, λίγο να δούμε και τα λάστιχα, σκέφτεται να του δώσει μια ευκαιρία. Μαζί με τον κύριο Χρήστο τον προπατζή.

Τον Συνασπισμό δεν τον θέλει, ούτε που να τον βάλει στο στόμα του, γιατί του τη σπάει ο Αλέξης Τσίπρας. Εμένα μ΄ αρέσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά γενικά σε Αλέξη πιο πολύ μ΄ αρέσει ο Γεωργούλης. Τον άλλο κύριο συμπαθεί, τον Αλαβάνο, γιατί λέει τους τα χώνει χοντρά και δεν κωλώνει. Και χαλάστηκε ο μπαμπάς που έφυγε ο Αλαβάνος και ήρθε ο μικρός. Άσχετα που στα ζόρια βάζουνε μπρος τον μεγάλο να βγάλει το φίδι απ΄ την τρύπα.

Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ θα κάνει αποχή και έχει πάρα πολύ σοβαρούς λόγους:

1. Αυτή είναι λέει η ιδεολογική της τοποθέτηση και το πολιτικό της πιστεύω!

2. Της βγήκε η ρίζα στο μαλλί, δεν προφταίνει να πάει κομμωτήριο κι έχει πει σε όλη τη γειτονιά ότι είναι φυσική ξανθιά. Άμα δούνε τη ρίζα τη μαυρογκάγκανη, η ιδεολογία της μαμάς θα γίνει ρόμπα. 3. Στο τμήμα που ψηφίζει έμαθε ότι είναι εκλογική αντιπρόσωπος, εκπρόσωπος ή κάπως έτσι η κυρία Χρυσούλα που μένει στο ισόγειο. Κι η μαμά μου έχει πει στην κυρία Χρυσούλα ότι είναι 36 χρονών, ενώ είναι 41. Κι άμα δείξει ταυτότητα, η κυρία Χρυσούλα θα μάθει το 41 και θα το πάρει να το βγάλει βόλτα στη γειτονιά.

Κι η μαμά λέει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, καλύτερα να μεταναστεύσει στην Ουρουγουάη, σαν τον κύριο Καραβέλα που τον κυνηγάνε γιατί είχε αγοράσει μια κουζίνα Siemens και δεν του βγήκε καλή. Και μάλλον τον κυνηγάνε γιατί έχει δυο χρόνια εγγύηση και θα θέλουν να του την αλλάξουν. Κι εκεί θα πάει η μαμά μου άμα μάθουνε ότι είναι 41. Κι εγώ τρόμαξα, γιατί αυτουνού του πιάσανε τα παιδιά και τα πήγαν φυλακή. Κι αν πάει η μαμά Ουρουγουάη, θα μας βάλουν κι εμάς φυλακή. Χώρια που δεν δουλεύει το ατμοσίδερο το Siemens κι έχω αγχωθεί πάρα πολύ ότι θα μας πάνε Κορυδαλλό όλους μαζί!

Μ΄ ΑΥΤΑ και μ΄ εκείνα πήγε Σάββατο κι ούτε τι θα ψηφίσουν ξέρουν, ούτε τον κιμά ξεπαγώσανε. Και θα μείνουμε τώρα προβληματισμένοι και νηστικοί. Όλοι τσακώνονται με όλους μέσα στο σπίτι. Πράγμα που είναι πάρα πολύ ωραίο, γιατί μπορώ να λέω όσες φορές θέλω τον αδελφό μου μαλάκα και δεν με μαλώνει κανείς. Και μόνο γι΄ αυτό τον λόγο χαίρομαι που το πολίτευμα της πατρίδας μας είναι η Δημοκρατία! Και δεν σας λέω καλό βόλι, γιατί είμαι εναντίον της βίας. Καλή διασκέδαση και στις 12 νταν να είστε πίσω.

Κι όπως είπε ο μπαμπάς μου όταν είδε τη διαφήμιση του κυρίου Καραμανλή: «Νέα Δημοκρατία!

Έχουμε έναν σύμμαχο: ΕΣΕΝΑ!» ΕΜΕΝΑ;;;;;

ΚΩΣΤΑ, ΧΑΣΑΤΕ!
ΑΙΧΜΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: