30.6.09

Καρχαρίες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΠΩΣ ΠΕΡΥΣΙ, έτσι και φέτος ο Ιούλιος είναι μήνας Ζίμενς. Μόνο που ένας χρόνος κάνει διαφορά.
ΠΕΡΥΣΙ Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος απολάμβανε τα ηλιοβασιλέματα στην ταβέρνα «Θαλασσάκι» στην Τήνο, φορώντας ψάθινο καπέλο. Τίποτε δεν φαινόταν να χαλάει τα κέφια. Φέτος, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ζίμενς βρίσκεται στη φυλακή Σταντελχάιμ. Προαυλιζόμενος, φαντάζεται κανείς πως θα βλέπει τσιμεντένιους τοίχους. Τίποτε δεν θυμίζει το ύφος «ζεν» που είχε ατενίζοντας τη θάλασσα. Εκεί όπου το εστιατόριο κρατούσε για την παρέα του όλες τις φιάλες από το κρασί Σαντορίνη του Σιγάλα, τώρα μαθαίνουμε ότι...

ο Χριστοφοράκος κρατούσε CD με στοιχεία για τις χορηγίες σε πολιτικά πρόσωπα, αμφοτέρων των κομμάτων.

ΩΣΤΟΣΟ, ΟΛΑ αυτά θυμίζουν λίγο εκείνες τις μαγικές εικονίτσες όπου ένα τοπίο, αν το κουνήσεις, μεταμορφώνεται σε ένα άλλο. Μήπως το κυκλαδικό «ζεν» και το γερμανικό «ανγκστ» είναι, κατά βάθος, το ίδιο πράγμα; Ο Χριστοφοράκος δίνει σήμερα κατάθεση ενώπιον των γερμανικών αρχών; Τι πιθανότητες υπάρχουν να εκδοθεί πραγματικά στην Ελλάδα; Κατ΄ ιδίαν, οι περισσότεροι νομομαθείς εκφράζουν αμφιβολίες. Πρώτα πρώτα, είναι Γερμανός υπήκοος και δύσκολα μια χώρα εκδίδει άτομο δικής της εθνικότητας για να δικαστεί σε άλλη χώρα- πόσω μάλλον αν ήταν το εν Ελλάδι αφεντικό μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της χώρας αυτής. Το αίτημα μπορεί να απορριφθεί για πολλούςτυπικούς και ουσιαστικούς- λόγους.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ έφτανε που το αίτημα έκδοσης δύσκολα ικανοποιείται, οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να ευοδωθεί. Το γράψε- σβήσε των ενταλμάτων και η επιλογή αδικημάτων που έχουν παραγραφεί, μάλλον δεν βοηθούν την κατάσταση. Όχι μόνο αφέθηκε ο Χριστοφοράκος να φύγει ανενόχλητος από την Ελλάδα. Πολύ δύσκολα θα επιστρέψει. Και αν ακόμη επέστρεφε, η έκδοσή του θα έτρεχε με χρόνους πολύ διαφορετικούς από την εν Ελλάδι έρευνα για τη Ζίμενς. Αυτή έχει κολλήσει στην περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έχει άρωμα προφυλάκισης στον Κορυδαλλό και περιστρέφεται γύρω από τον Θόδωρο Τσουκάτο, όπως ο καρχαρίας γύρω από τον ναυαγό.

ΠΙΘΑΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το αίτημα έκδοσης Χριστοφοράκου θυμίζει το άνοιγμα λογαριασμών για το Βατοπέδιο, που έγινε με φανφάρες αλλά λειψό τρόπο και δεν έφερε τίποτε ουσιαστικό στο φως.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: