27.6.09

Νέο μοναστηριακό σκάνδαλο...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
Εισαγγελική έρευνα για τη μεταβίβαση στη Μονή Μεγίστης Λαύρας έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο...
Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε χθες για τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο. Η έρευνα διατάχθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.
Εισαγγελικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την παραγγελία του κ. Σανιδά, σημείωναν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο μοναστηριακό σκάνδαλο- Βατοπαίδι Νο 2. Η μονή, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, κατάφερε να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη και μέσω...
αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών να περιέλθουν στην κυριότητά της 37.000 στρέμματα στη Σκύρο. Στη συνέχεια το Δημόσιο απαλλοτρίωσε 1.935 στρέμματα, δίνοντας στους μοναχούς υπέρογκη αποζημίωση. Μάλιστα ο κ. Σανιδάς επισημαίνει την ταχύτητα με την οποία περατώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης στους μοναχούς.

Ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσο να διατάξει προκαταρκτική ποινική έρευνα για να εξακριβωθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κατά την έκδοση δύο αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών και του Πρωτοδικείου Χαλκίδας κατά τη διετία 1999-2000, με τις οποίες αναγνωρίστηκε ότι η Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι κυρία εκτάσεως 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο.

Α κόμη ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει στην παραγγελία του ότι αν κριθεί ότι η έκταση των 37.000

στρεμμάτων ανήκει όντως στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, τότε να ερευνηθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά την έκδοση αποφάσεων των ιδίων δικαστηρίων με τις οποίες καθορίστηκαν εξωφρενικές τιμές αποζημιώσεως απαλλοτριωθεισών εκτάσεων 240 και 1.695 στρεμμάτων που βρίσκονται σε «παντελώς αναξιοποίητες περιοχές της Σκύρου ». Επίσης ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών για την αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης στη Μονή « είναι απότοκες παραπλανήσεως των δικαστηρίων διά της προσαγωγής ψευδών και εικονικών στοιχείων (ψευδών μαρτυρικών καταθέσεων κτλ.) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθούν ορθές».

Ο κ. Σανιδάς χαρακτηρίζει στην παραγγελία του «εξωφρενικά» τα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, κάτι το οποίο αναφέρει και ο Δήμος Σκύρου σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του περασμένου Οκτωβρίου. Ακόμη ο Δήμος Σκύρου το 2002 είχε στείλει στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφο στο οποίο είχε επισημάνει τα υπέρογκα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο στη Μονή. Στο έγγραφο αυτό υπογραμμίζει ο Δήμος Σκύρου ότι « οι τιμές οι οποίες επιδικάστηκαν και πληρώθηκαν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους αφενός είναι δυσβάστακτες για το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου δημιουργούν προηγούμενο για τις οποίες μεταβιβάσεις ακινήτων γίνουν στο εξής στις πιο πάνω άγονες περιοχές του νησιού μας μεταξύ των σκυριανών κυρίως
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: