30.6.09

EE: Προς ανανέωση της άδειας καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού...

Πράσινο φως για την ανανέωση της άδειας για την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto έδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της υπηρεσίας, το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 που είναι ανθεκτικό στα έντομα, είναι «όσο ασφαλές είναι και...

το συμβατικό αναφορικά με τις δυνητικές του συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων». Όπως επισήμαναν, «είναι απίθανο να έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον στο πλαίσιο της χρήσης για την οποία προορίζεται».

Η γνώμη της ΕFSA είναι καθοριστική για τη απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών κατά πόσο θα ανανεώσουν τη 10χρονη άδεια για την καλλιέργεια του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού, που έχει απαγορευθεί σε έξι χώρες της ΕΕ.

Η Γαλλία απαγόρευσε την καλλιέργεια του καλαμποκιού MON 810 τον Φεβρουάριο του 2008. Ωστόσο εάν η ΕΕ ανανεώσει την άδεια καλλιέργειας, η απαγόρευση στη Γαλλία θα πάψει να ισχύει.

Η Monsanto, μέσω της ιστοσελίδας της, χαρακτήρισε την απόφαση «συναρπαστικό ορόσημο για τους Ευρωπαίους αγρότες», πριν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως.

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Το να επιτρέπεται στην EFSA να εκφράζει απόψεις για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες τη στιγμή που δεν μπορεί να εκτιμήσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον είναι σαν να επιτρέπεται σε κάποιον να συμμετάσχει στη Φόρμουλα 1 μόνο και μόνο επειδή έχει άδεια οδήγησης», όπως είπε ο Μάρκο Κόντιερ από τη Greenpeace

«Δεν πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για να συνεχίσει να καλλιεργείται αυτό το καλαμπόκι στη ΕΕ», δήλωσε η Έλεν Χόλντερ από την οργάνωση Friends of the Earth. «Είναι καιρός να απολυθούν οι επιστήμονες της EFSA, να διαλυθεί η επιτροπή της για να γενετικά τροποποιημένα και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της σε έναν πραγματικά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό φορέα».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: