29.6.09

Οριστική λύση για ημιυπαίθριους...

Προβλέπεται επιβολή τέλους αναλόγως με την αντικειμενική αξία, εξαιρείται η κατεδάφιση για όποιον συμμετέχει στη ρύθμιση.
Αύξηση στα πρόστιμα διατηρησιμότητας για όσους δεν δήλωσαν τους ημιυπαίθριους
Ο «κύβος ερρίφθη» και για το θέμα των ημιυπαίθριων που απασχολεί εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ο κ. Γ. Σουφλιάς πρόκειται να ανακοινώσει το σχέδιο που εκπόνησε με τη συνεργασία ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει ο ίδιος.Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρά τις πιέσεις που...

δέχτηκε -κυρίως από το υπουργείο Οικονομίας- πήρε τον χρόνο που ήθελε προκειμένου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα «κινείται» εντός των συνταγματικών πλαισίων και παράλληλα:

1. Θα δίνει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Οριστική λύση για ημιυπαίθριους

2. Θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα για το Δημόσιο, τα οποία θα «κατευθυνθούν» με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ στις δημόσιες επενδύσεις και ειδικότερα στα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα.

Επικυρώνεται
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και θα επικυρωθεί εντός των ημερών από την Κυβερνητική Επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Επιβολή του σχετικού τέλους ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι δίκαιο να υπάρξει ενιαίο τέλος, με δεδομένη την απόσταση που υπάρχει στις τιμές των ακινήτων σε διάφορες περιοχές. Το ποσό θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο του 30% επί της αντικειμενικής αξίας που είχε εισηγηθεί αρχικά το υπουργείο Οικονομίας.

Εξαίρεση του ακινήτου οι ιδιοκτήτες του οποίου θα έχουν μετάσχει στη σχετική ρύθμιση από την κατεδάφιση ή από την επιβολή προστίμων διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων.

Το ποσό που θα οριστεί για την «τακτοποίηση» θα καταβληθεί εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Δημιουργία -με τα έσοδα που θα υπάρξουν από την «τακτοποίηση»- ειδικού ταμείου που θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ στις δημόσιες επενδύσεις, με αποτέλεσμα το σχετικό κονδύλι που υπάρχει σήμερα στον προϋπολογισμό να μειωθεί και να υπάρξουν έτσι οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εναρξη εντατικών ελέγχων συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ και των κατά τόπους πολεοδομιών, μετά το τέλος της διορίας που θα δοθεί για την «τακτοποίηση».

Σημαντική αύξηση των προστίμων διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων για εκείνους που συνειδητά δεν μετείχαν στη ρύθμιση. Ουσιαστικά αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως πίεση προς τους πολίτες να δηλώσουν τώρα τους ημιυπαίθριους που έχουν στο ακίνητό τους.

Χρονοδιάγραμμα
Επίσης, το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί δεν θα ξεπερνά το τέλος του έτους (ο κ. Σουφλιάς δέχεται εισηγήσεις το περιθώριο που θα δώσει για ρύθμιση να μην ξεπερνά τον προσεχή Οκτώβριο) και αυτό διότι είναι πιεστικές οι ανάγκες για έσοδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αναφορά στο πόρισμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γίνεται και για το μέλλον, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να «κλείσει» τώρα το σχετικό κεφάλαιο «ημιυπαίθριοι» προκειμένου να μη δημιουργηθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα με τις ίδιες διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί παλαιότερη ρύθμιση του υπουργείου η οποία ουδέποτε ενεργοποιήθηκε και προέβλεπε ότι οι νέοι ημιυπαίθριοι δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης και θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, με πλάτος έως 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,8 μέτρων, έτσι ώστε να μην μπορούν να μετατραπούν σε δωμάτια, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει.

ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Στόχος η είσπραξη κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων ποσό που θα αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι που είναι παράνομα κλειστοί φτάνουν το ένα εκατομμύριο και έχουν κατά μέσο όρο επιφάνεια που αγγίζει τα 20 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΤΕΕ, το 20% των σπιτιών που ανεγέρθηκαν μετά το 1985 έχουν και από έναν ημιυπαίθριο χώρο, που έχει μετατραπεί σε δωμάτιο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο ως προς τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη πολιτική αντιμετώπισης και στο ζήτημα των πολεοδομιών (που υπάγονται, ωστόσο, στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο ΥΠΕΧΩΔΕ) και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, είχε ζητήσει να τεθεί οριστικό τέλος στο καθεστώς των ημιυπαίθριων. «Η πρόταση αυτή μπορεί να προχωρήσει μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνει παράβαση με το κλείσιμο ξένων ημιυπαίθριων χώρων», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: