30.6.09

Mόνιμοι οι... «έκτακτοι» φόροι ...

\Μόνιμοι γίνονται οι... έκτακτοι φόροι (π.χ. κεφαλικός για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ), ενώ σχεδιάζονται και νέοι από το φθινόπωρο. Τότε θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα που θα πιέσουν πλέον ασφυκτικά τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, καθώς θα αφορούν:
Στο πάγωμα μισθών και συντάξεων, στην περικοπή των αναπηρικών συντάξεων, στην κατάργηση φοροαπαλλαγών, στον περιορισμό των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στις αυξήσεις σε βενζίνη, ποτά, τσιγάρα.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Οι συγκεκριμένες πολιτικές που ανακοινώθηκαν έχουν έκτακτο χαρακτήρα μόνο για φέτος. Η μέριμνα για τους χαμηλόμισθους και για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι μόνιμη. Η πολιτική αυτή είν
Τα...

αποκαλυπτήρια των κυβερνητικών προθέσεων για μονιμοποίηση των έκτακτων φόρων και μέτρων έκανε χθες ο επί της Οικονομίας υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου δηλώνοντας σε ραδιοσταθμό: «... τα μέτρα που λάβαμε δεν είναι προσωρινά διότι στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται η κατάσταση να βελτιωθεί τόσο πολύ»...

Να σημειωθεί πως στις 20 Μαρτίου 2009 ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα είχε δηλώσει τα τελείως αντίθετα και συγκεκριμένα ότι: «... Οι συγκεκριμένες πολιτικές που ανακοινώθηκαν έχουν έκτακτο χαρακτήρα, μόνο για φέτος. Η μέριμνα για τους χαμηλόμισθους και για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι μόνιμη.

Η πολιτική αυτή είναι πράγματι μία έκτακτη πολιτική, λόγω των έκτακτων συνθηκών που ισχύουν». Χαλί για τα νέα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζει για το φθινόπωρο η κυβέρνηση, ...έστρωσε χθες το απόγευμα το ΙΟΒΕ που ζήτησε σε εκδήλωσή του με κεντρικό ομιλητή προσκεκλημένο τον Γιάννη Παπαθανασίου:

Ψαλίδι σε συντάξεις, αυστηρή συγκράτηση στους μισθούς του Δημοσίου, αναβολή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα κλπ.

Ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε τους... προλαλήσαντες ομιλητές, προχώρησε στην παρουσίαση της λίστας των μέτρων που η κυβέρνηση ετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Ο κ. Παπαθανασίου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

1. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μεγάλης φοροδιαφυγής.

2. Εκσυγχρονίζουμε τη φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα τεχνητής μεταφοράς ή εμφάνισης μειωμένων κερδών.

3. Προχωρούμε σε ανάλογες βελτιώσεις και στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Ακόμα, ο υπουργός υπενθύμισε τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων:

* Επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
* Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
* Πληρωμή των αμοιβών στο Δημόσιο από μία και μόνο Αρχή.
* Ενα νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους (σ.σ.: που αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση των αποδοχών).
* Ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης και διάθεσης των φαρμάκων.
* Αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.
* Νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων.
* On line έκδοση των τιμολογίων για την αποτροπή έκδοσης πλαστών και εικονικών.
* Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νεοπροσλαμβανομένους από το κράτος.

Από την πλευρά του ΙΟΒΕ προτάθηκαν τέσσερις δέσμες μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η πρώτη δέσμη αφορά τη σταδιακή μείωση των δημοσίων δαπανών.

Η δεύτερη δέσμη αφορά τη σταδιακή αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω μέτρων φορολογικής διοίκησης, δημιουργίας κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ενοποίησης εισπρακτικών μηχανισμών (φόρων και εισφορών), δειγματοληπτικών ελέγχων μεταξύ μονάδων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, υπαγωγής σχεδόν όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, χωρίς εξαιρέσεις και εξωλογιστικούς προσδιορισμούς εισοδήματος.

Η τρίτη δέσμη αφορά την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η τέταρτη δέσμη αφορά διαρθρωτικές τομές με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κλπ.

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
Αύξηση φόρων, μείωση εισοδημάτων

Οι φόροι ήρθαν για να μείνουν και σύντομα θα ρθουν κι άλλοι, είναι το συμπέρασμα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου στοn ραδιοσταθμό Flash.

Οπως είπε ο υπουργός «τα μέτρα που λάβαμε δεν είναι προσωρινά διότι στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται η κατάσταση να βελτιωθεί τόσο πολύ». Προανήγγειλε νέα μέτρα τον Οκτώβριο, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά παράταση της έκπτωσης στο τέλος ταξινόμησης. Ο υπουργός παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του ΕΤΑΚ και την ταλαιπωρία των ιδιοκτητών για να υποβάλουν εξαρχής τις δηλώσεις Ε9, αλλά επισήμανε πως έχει γίνει μεγάλο έργο υποδομής για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται το Οικονομικό Επιτελείο για το φθινοπωρινό πακέτο περιλαμβάνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 2 δισ.. ευρώ ετησίως, η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς και για τα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ που αποκτήθηκαν πέρυσι και δηλώθηκαν φέτος, η περαιτέρω αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις βενζίνες ώστε να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης και μια ακόμα αύξηση του ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το οικονομικό έτος 2007 τα συνολικά αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά ανήλθαν σε 17,2 δισ.. ευρώ από τα οποία τα 3 περίπου δισ. αφορούν κέρδη εταιρειών και τα υπόλοιπα περίπου 14 δισ. ευρώ αφορούν εισοδήματα από άλλες πηγές.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: