30.6.09

Τείχος παραγραφής τα εντάλματα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα Στέλιος Βραδέλης
Και τα δύο που εκδόθηκαν για Χριστοφοράκο δεν του αφαιρούν κανένα «όπλο»
Στο... τείχος της παραγραφής του γερμανικού νόμου σκοντάφτει- όπως φαίνεται- και το δεύτερο ένταλμα που εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο σχετικά με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι.
Το γεγονός ότι το νέο αίτημα της Δικαιοσύνης για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σταματά το 2003, οπότε υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση για το C4Ι, και δεν επεκτείνεται σε μεταγενέστερο χρόνο, αν και...

στη δικογραφία υπάρχει πληθώρα στοιχείων για τα «ίχνη» ύποπτων εμβασμάτων, δεν αφαιρεί- σύμφωνα με δικηγόρους- κανένα από τα «όπλα» του Μιχάλη Χριστοφοράκου, που με κάθε μέσον επιδιώκει να μην εκδοθεί στη χώρα μας.

Δικαστικές πηγές αντιτείνουν ότι το δεύτερο ένταλμα σύλληψης έρχεται να ενισχύσει τη θέση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που, παρά τα όσα λέγονται, εξακολουθεί να θεωρεί «ζήτημα χρόνου» την έκδοση του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου της Siemens. Οι εκτιμήσεις των δικαστών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές των νομικών, καθώς θεωρούν ότι ο σκόπελος της γερμανικής παραγραφής έχει... ξεπεραστεί. Και αυτό γιατί πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2008 κλήθηκε από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου όχι ως απλός μάρτυρας, αλλά με την ιδιότητα του υπόπτου, γεγονός που- κατά μία άποψη- επιφέρει διακοπή της παραγραφής.

Ωστόσο, νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της εφαρμογής του γερμανικού δικαίου επιμένουν στην αρχική τους θέση και επαναλαμβάνουν ότι το «στοίχημα» της παραγραφής είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Κενά και παραλείψεις
«Με το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του κ. Χριστοφοράκου επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά και οι παραλείψεις του- με κατάδηλη προχειρότητα- εκδοθέντος πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Και πάλι όμως κινούνται στο πεδίο της προφανούς αποτυχίας. Κι αυτό, γιατί και τώρα ελλοχεύει η παραγραφή, ενώ ταυτοχρόνως τα πάντα εξαρτώνται κυρίως από τους νομικούς και πολιτικούς χειρισμούς του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος διαθέτει πολλά ατού στη Γερμανία», δηλώνει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης.

«Δύο είναι τα βασικά σημεία που θα προβληματίσουν ιδιαίτερα τη γερμανική Δικαιοσύνη. Το πρώτο σχετίζεται με την παραγραφή των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται ο συγκεκριμένος εκζητούμενος και που ανακύπτει λόγω της γερμανικής ιθαγένειας. Το γερμανικό ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε τον Μάιο του 2008 ότι το ζήτημα εξάλειψης του αξιοποίνου λόγω παραγραφής κατά το γερμανικό δίκαιο αποτελεί αιτία απόρριψης αιτήματος έκδοσης Γερμανού υπηκόου σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο μείζον ζήτημα είναι η ισόβια κάθειρξη, με την οποία «απειλείται» από την ελληνική Δικαιοσύνη ο εκζητούμενος. Το θέμα των ισοβίων σε οικονομικό έγκλημα είναι δυνατόν- αν όχι πιθανότατο- να θεωρηθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη ως προσβολή της αρχής της αναλογικότητας», συμπληρώνει ο δικηγόρος κ. Ηλίας Μπίσιας, καταγράφοντας τις δυσκολίες για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου.

«Έπρεπε να προχωρήσει»
Νομικοί οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων», χωρίς να προδικάζουν τα επόμενα βήματα του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, επισημαίνουν ότι η έρευνα των ελληνικών αρχών θα μπορούσε να είχε προχωρήσει και μετά το 2003. Για τη στοιχειοθέτηση της άποψής τους επικαλούνται μεταξύ άλλων:

● Το έγγραφο της Υπηρεσίας Δίωξης Κοινού Εγκλήματος από το Πριγκιπάτο του Μονακό στο οποίο «χαρτογραφούνται» ύποπτα εμβάσματα που διακινήθηκαν μέσω της υπεράκτιας εταιρείας Ρlacid Βlue, συμφερόντων του Μιχ. Χριστοφοράκου, που φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο του 2005.

● Την εμπιστευτική έκθεση της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας DΕΒΕVΟΙSΕ & ΡLΙΜΤΟΝ LLΡ, που διενήργησε για λογαριασμό της μητρικής Siemens εσωτερικό έλεγχο, όπου στο «κεφάλαιο» της εξέτασης του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους στη Γερμανία Ρ. Σίκατσεκ αναφέρεται επί λέξει: «Ο Μαυρίδης (σ.σ.: πρώην Νο2 της Siemens Ελλάδος, που έχει προφυλακιστεί) είχε εκκρεμούσες υποχρεώσεις σχετικά με τις προμήθειες στην Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2008».

● Την κατάθεση του Ρ. Σίκατσεκ στον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό, στον οποίο κατέθεσε: «Υπήρχαν και άλλες πληρωμές για το C4Ι, οι οποίες πήγαν πιθανόν το 2004 στην εταιρεία Fairways (σ.σ.: υπεράκτια εταιρεία πίσω από την οποία φέρεται ότι ήταν ο κ. Χριστοφοράκος). Πιστεύω ότι το συνολικό ποσό αυτών των πληρωμών ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ».
ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: