6.6.09

Στοίχημα η καθαρή νίκη ...

Μια καθαρή εκλογική νίκη, με διαφορά που θα του επιτρέψει να βγει στη βραδινή του δήλωση και να μιλήσει για δυσαρμονία Βουλής - εκλογικού σώματος, είναι το στοίχημα του Γ. Παπανδρέου για την αυριανή αναμέτρηση. Οτιδήποτε άλλο οι επιτελείς του ούτε που θέλουν να το σκέφτονται. Μάλιστα, πιστεύουν ότι δεν είναι η ΝΔ που αποσυσπειρώνεται μετά το... παιδομάζωμα -«απλά έχει καθηλωθεί», επισημαίνουν-, αλλά το κόμμα τους που ανεβαίνει.
«Ο πήχης για μας είναι ένας και μοναδικός: η νίκη στις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει...

άλλο σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει και το επόμενο βήμα. «Τα σωρευμένα προβλήματα και αδιέξοδα θέτουν ήδη εκ των πραγμάτων θέμα εκλογών στη χώρα», προσέθεσε.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι συνεργάτες του θεωρούν δεδομένο ότι η βάση της διαφοράς θα είναι «το 4% και βλέπουμε». Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για μια διάφορα κοντά στο «6%»! Σε κάθε περίπτωση, στην Ιπποκράτους έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να μετατρέψουν την επόμενη μέρα σε «κόλαση» για τον Κ. Καραμανλή. Οι πρωτοβουλίες θα είναι συνεχείς, ώστε η κυβέρνηση να μην μπορεί να πάρει ανάσα και να δοκιμάζονται καθημερινά η εύθραυστη συνοχή και η οριακή της πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο κωδικός της επιχείρησης είναι «θερινά τμήματα» και την έχουν οργανώσει ο Δ. Ρέππας, ο Φ. Πετσάλνικος και η Ρ. Βάρτζελη. Οι τρεις εξ απορρήτων συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έχουν προβλέψει κάθε δυνατή εκδοχή και περιμένουν την κυβέρνηση στη γωνία. Εχουν ετοιμάσει σειρά νομοσχεδίων του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα φουντώσει στην κυριολεξία και όπως χαρακτηριστικά λένε, «θα πέσουν κορμιά»!

«Το δίμηνο που κλείσανε τη Βουλή θα το πληρώσουνε χρυσό», δήλωσε στο «Εθνος» στέλεχος του τομέα τεκμηρίωσης, που έχει στα χέρια του «καυτούς» φακέλους που περιμένουν να μεταφερθούν στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, μόλις ανοίξει ξανά μετά τις ευρωεκλογές!

Εισηγήσεις
Σε κομματικό επίπεδο, δεν αποκλείεται ο Γ. Παπανδρέου να επιχειρήσει ένα φρεσκάρισμα της ομάδας, καθώς οι ρόλοι έχουν ανακατευτεί (και μπερδευτεί) μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου. Στα χέρια του προέδρου του κόμματος υπάρχει απόρρητη εισήγηση για μετατροπή της υφιστάμενης δομής σε εκλογική με την αφομοίωση όλων των οργάνων σε μία νέα εκλογική επιτροπή και την ανασύσταση του συντονιστικού στη Βουλή.

Το σχέδιο έχει μία δεύτερη εκδοχή που βασίζεται στην αναβάθμιση των έξι επιτελικών κύκλων, αφού ανασχηματισθούν. Υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται στον Γ. Παπανδρέου έκτακτο συνέδριο, το πιο πιθανό, όμως, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει μια πανελλαδική συνδιάσκεψη με προγραμματικό περιεχόμενο.

Ο στόχος θα είναι να δείξει ότι το Κίνημα ασχολείται με το κυβερνητικό αύριο, τη στιγμή που η ΝΔ θα ασχολείται με τα εσωτερικά της αδιέξοδα. Φυσικά, η εκδήλωση θα λειτουργήσει και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στην αντεπίθεση που θα επιχειρήσει εκείνες τις ημέρες ο πρωθυπουργός (στην περίπτωση που προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο της ΝΔ).

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Βλέπουν αλλαγές στη ΝΔ

Τα προηγούμενα ισχύουν σε μια «πολύ καλή διαφορά» από 4% έως 6%». Υπάρχουν και υπεραισιόδοξοι που βλέπουν «από 7% και πάνω». Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, υποστηρίζουν πως ο Κ. Καραμανλής «ή θα προκηρύξει εκλογές ή θα παραδώσει στην Ντόρα η οποία θα κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο»!

Στην πρώτη περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και θα λειτουργήσει το... ένστικτο. Στη δεύτερη ισχύει ο σχεδιασμός στη Βουλή και στο κόμμα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, συν ένα ειδικό πακέτο για τους πιθανούς διαδόχους του Κ. Καραμανλή. Επεξεργασίες έχουν ήδη γίνει για την Ντ. Μπακογιάννη και τον Δ. Αβραμόπουλο.

Η υπουργός των Εξωτερικών έχει ήδη στοχοποιηθεί για το φιάσκο της «απόδρασης» Καραβέλα αλλά και για την αδράνεια που έχει επιδείξει στα μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, όπου... «συναγωνίζεται τον Κ. Καραμανλή»!

Ο υπουργός Υγείας εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εικονικά αποτελέσματα της πολιτικής του στην υγεία, όπου τα χρέη των νοσοκομείων έχουν χτυπήσει κόκκινο, τη στιγμή που δεν έχουν ούτε γάζες για τους ασθενείς.

Εσχάτως, βέβαια, προέκυψε και ο Α. Σαμαράς, για τον οποίο οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μαζεύουν στοιχεία.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Δεν θέλουν να σκέφτονται μικρή νίκη

Κακό σενάριο, δηλαδή μικρή νίκη ή ήττα, δεν έχουν στο μυαλό τους οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να τους κάνει να σκέφτονται κάτι τέτοιο. Ακόμη και οι χειρότεροι εχθροί τους στους πιο ενδόμυχους πόθους τους τέτοιο όνειρο δεν έχουν. «Το σενάριο της νίκης με μία ψήφο χάθηκε μαζί με τον Χριστοφοράκο και τον Καραβέλα», επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές.

Ολα οδηγούν σε μεγάλη νίκη, αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά, λέει ο λαός, κάτι που ενστερνίζονται στην Ιπποκράτους. «Τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης. Γι αυτό, ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το απόγευμα ο Γ. Ραγκούσης.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι στελέχη όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Α. Λοβέρδος, ο Α. Παπαδόπουλος, ο Θ. Πάγκαλος, η Α. Διαμαντοπούλου, η Β. Παπανδρέου, ο Π. Ευθυμίου κ.ά. θα περιμένουν τον Γ. Παπανδρέου στη «φωλιά» να γυρίσει για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Η επόμενη μέρα θα έχει ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ. Τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος θα μιλήσουν για τον τρόπο που το κόμμα θα πρέπει να κυβερνήσει, χωρίς να φοβούνται πλέον ότι θα κατηγορηθούν πως υπονόμευσαν την πορεία του προς την εξουσία. Θα διεκδικήσουν έτσι το μερίδιο στη διαμόρφωση της πολιτικής που πιστεύουν πως τους ανήκει ή θα διαχωρίσουν τη θέση τους με προφανή σκοπιμότητα για την περίπτωση που τα πράγματα δεν θα πάνε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις...

ΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Νέα παράμετρος στον σχεδιασμό

Υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο, η διαφορά να κινηθεί σε επίπεδα που η ΝΔ ονομάζει «διαχειρίσιμη ήττα» (3%- 4%). Σε αυτή την περίπτωση ισχύει και πάλι ο σχεδιασμός στο κόμμα και τη Βουλή, απλά θα προστεθεί μία παράμετρος: «Θα προσέξουμε λίγο περισσότερο την εσωκομματική αντιπολίτευση, ώστε να μη δώσουμε την ευκαιρία σε κανέναν να βάλει θέμα».

Στην Ιπποκράτους ξέρουν ότι όσο προηγούνται, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, από την άλλη όμως γνωρίζουν πως υπάρχουν στελέχη που περιμένουν ένα στραβοπάτημα για να ζητήσουν τον λόγο. Η λογική τους είναι απλή και είναι η ίδια που ακολουθήθηκε μετά το συνέδριο του 2008: λελογισμένα και επιλεκτικά ανοίγματα στην άλλη πλευρά. Ή, αλλιώς, διαίρει και βασίλευε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: