12.6.09

Σώθηκε παρθένο δάσος του Αμαζονίου στο Περού...


Το Κογκρέσο της χώρας απέρριψε καταστροφικούς νόμους...
ΛΙΜΑ. Οριστικά απέρριψε χθες το Κογκρέσο του Περού αμφιλεγόμενο νόμο, που χαλάρωνε τις απαγορεύσεις υλοτομίας στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου, λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αυτοχθόνων Ινδιάνων, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Το Κογκρέσο ψήφισε 59 υπέρ και 49 κατά, για την αναστολή του Νόμου 1090, γνωστού και ως «Νόμου της Ζούγκλας», που καλύπτει θέματα υλοτομίας και προστασίας της πανίδας στο δάσος του Αμαζονίου στα βορειοανατολικά του Περού. Οι Περουβιανοί νομοθέτες ανέστειλαν επίσης και νόμο που...
διέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε προστατευόμενες ζώνες.

Τα νομοθετήματα συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των 500.000 Ινδιάνων από 65 διαφορετικές εθνικές ομάδες που ζουν στην περουβιανή ζούγκλα. Οι αυτόχθονες, που θεωρούν την ανάπτυξη της ζούγκλας απειλή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, έχουν πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των νόμων από τις αρχές Απριλίου.

Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν 400 αστυνομικοί κινήθηκαν με στόχο να διαλύσουν μπλόκα Ινδιάνων που απέκλειαν κεντρική οδική αρτηρία του βορειοανατολικού Περού κοντά στην πόλη Μπαγκούα. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, ενώ στις πραγματικές μάχες που ακολούθησαν, περίπου δέκα αστυνομικοί έπεσαν στα χέρια των διαδηλωτών, οι οποίοι τούς εκτέλεσαν σε αντίποινα για τη βία που υπέστησαν από την αστυνομία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 25 αστυνομικοί και εννέα Ινδιάνοι σκοτώθηκαν στα επεισόδια, αν και οι ινδιάνικες οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μεταξύ των αυτοχθόνων.

Σχέδια του προέδρου

Οι δύο νόμοι που ακυρώθηκαν προήλθαν από προεδρικά διατάγματα του 2007 και του 2008, με τα οποία ο πρόεδρος Γκαρσία σχεδίαζε να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις εξόρυξης μεταλλευμάτων, πετρελαίου και υλοτομίας πολύτιμης ξυλείας στον περουβιάνικο Αμαζόνιο. Ο πρόεδρος Αλάν Γκαρσία είχε εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα σε περίοδο, κατά την οποία το Κογκρέσο είχε ψηφίσει ειδικές εξουσίες στον πρόεδρο με στόχο την προώθηση συμφώνου ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Η χθεσινή αναστολή εφαρμογής των επίμαχων νομοθετημάτων αποτελεί συμβιβαστική κίνηση, που θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ινδιάνικων οργανώσεων, ενώ το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Περού, CGTP, προκήρυξε για σήμερα γενική απεργία και πορεία στο προεδρικό μέγαρο της Λίμα για να διαμαρτυρηθεί κατά «της αλαζονικής, τυραννικής και ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά των κοινοτήτων του Αμαζονίου».

Στο μεταξύ, 3.000 Ινδιάνοι από 25 εθνικές ομάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας, που συνδέει τις πόλεις Ταραπότο και Γιουριμάγκας, 700 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα. Τα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την υπουργό Γυναικείων Θεμάτων Κάρμεν Βιλδόσο να υποβάλει την παραίτησή της τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Λίγες ώρες νωρίτερα τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Αλβέρτο Πιζάνγκο, ηγέτη του κινήματος των αυτοχθόνων που είχε καταφύγει στην πρεσβεία της Νικαράγουα στη Λίμα για να αποφύγει τη σύλληψη.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: