18.6.09

Προγνώσεις...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ του 2007, έμπειρος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ- στενός συνεργάτης τότε του Γιώργου Παπανδρέου- διατύπωσε κατ΄ ιδίαν την εξής πρόβλεψη: «Τους επόμενους μήνες η Ρηγίλλης θα διαλύσει τον ΛΑΟΣ κι ο Αλαβάνος τον ΣΥΝ». Στην πρώτη πρόγνωση ο οιωνοσκόπος έπεσε εντελώς έξω. Είναι ο Καρατζαφέρης που λειτουργεί ως περονόσπορος στη Ν.Δ. Στην άλλη όμως πάει να πέσει εντελώς μέσα- με δύο χρονάκια καθυστέρηση.
ΑΥΤΕΣ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, πως ήταν οι ευρωεκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπούσε διψήφιο νούμερο και το ΠΑΣΟΚ στο δοξαπατρί. Το τεσσάρι τον οδηγεί σε φουλ εσωκομματική κρίση. Όπως πάντα, η...

πολιτική είναι απρόβλεπτη. Καταλύτης δεν είναι η ανανεωτική πτέρυγα που βρισκόταν σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους δέκα μήνες. Είναι ο Αλέκος Αλαβάνος που παραιτούμενος προκαλεί σοκ, δέος και εξελίξεις.

Ο ΑΛΕΚΟΣ είναι το είδος του χαρακτήρα που δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι συνομήλικοί του στην πολιτική. Αν είναι στις καλές τους, τον περιγράφουν ως αντικομφορμιστή. Πρόσωπο με μακρά θητεία στην Κουμουνδούρου βάζει πιο βαθιά το μαχαίρι λέγοντας πως «ο Αλαβάνος δεν κάνει ποτέ πολιτική με πολιτικούς όρους» και προσθέτει πως «λειτουργεί με ιδεασμούς και ψυχολογισμούς». Τι νόημα έχει η παραίτηση; Απάντηση του ίδιου προσώπου: «Ο Αλέκος τιμωρεί έτσι όσους πιστεύει ότι έφταιξαν για το αποτέλεσμα. Δηλαδή, τον Τσίπρα και το Ρεύμα». ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό δεν χρειαζόταν κανένας μικροσκόπιο για να καταλάβει ότι η σχέση Αλέκου και Αλέξη δεν ήταν όπως πριν. Πηγαίνοντας εκείνος στο πλατό του ντιμπέιτ των αρχηγών, ακύρωσε τον Τσίπρα σε μια κίνηση που πάλι θα μπορούσε κανείς να μπει στον πειρασμό να ερμηνεύσει με ψυχολογικούς όρους. Η παραίτηση Αλέκου λειτουργεί ως αυτοκατάργηση και αφήνει τον Αλέξη πολιτικά μόνο με το αποτέλεσμα. Μπορεί να κρατήσει ο Τσίπρας μόνος του το μαγαζί; Αμφίβολο.

ΕΙΝΑΙ Η Νάντια Βαλαβάνη που αντικαθιστά τον Αλέκο στη Βουλή. Πολύ πιο ζουμερό είναι το ερώτημα ποιος θα πάρει τη θέση του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει μια τελευταία ευκαιρία επιλογής μεταξύ διάλυσης και σύνθεσης.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ}ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: