21.6.09

Πώς στήθηκε το ΛΑΟΣ...

Από τον Ιό της Κυριακής
Με εμμονή -που κάποιοι αναγνώστες θεώρησαν κατά καιρούς υπερβολική- η στήλη ασχολείται με το «φαινόμενο Καρατζαφέρη» από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο σημερινός αρχηγός του ΛΑΟΣ έκανε τα πρώτα βήματα για τον πολιτικό του απογαλακτισμό από τη Ν.Δ. και διερευνούσε το ενδεχόμενο να ηγηθεί ενός πολιτικού χώρου στα δεξιά του κόμματός του. Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, όταν ρωτήθηκε από τον Γ. Λοβέρδο στο Alter για τις αποκαλύψεις του «Ιού» σχετικά με τον ακροδεξιό χαρακτήρα του εγχειρήματός του, ξάφνιασε: «Ο "Ιός" κάνει, πράγματι, μια πάρα πολύ καλή δουλειά και είναι χρήσιμο εργαλείο. Εγώ, κάθε φορά που ασχολείται μαζί μου, τον διαβάζω και κάνω διορθωτικές κινήσεις. Χαιρετίζω την ύπαρξη του "Ιού" και μακάρι να υπήρχαν τέτοιες φωνές που να βοηθάν» (27/2/06).

Ο λόγος αυτής της επιμονής του «Ιού» δεν είναι, βέβαια, να βοηθήσουμε τον κ. Κ., αλλά...

η έλλειψη κάθε σοβαρής αντιμετώπισης της πολιτικής δραστηριότητάς του. Χάρη στην τηλεοπτική άνεσή του έχει εξασφαλίσει, όλο αυτό το διάστημα, την απόλυτη ανοχή, αν όχι και συμπάθεια, από τα ΜΜΕ.

Κοινός τόπος των περισσότερων πολιτικών αναλυτών ήταν η βεβαιότητά τους ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με την περίπτωσή του, διότι πρόκειται για θνησιγενή απόπειρα δημιουργίας ενός ακόμα προσωποπαγούς κόμματος, παρόμοια με όλες τις άλλες που έχουν κατά καιρούς αποτύχει. Μόνο που η βεβαιότητα αυτή βασιζόταν στην απόλυτη άγνοια.

Το δημιούργημα του κ. Καρατζαφέρη δεν έχει σχέση με άλλες προσπάθειες συγκρότησης κομμάτων. Είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής χρήσης του κυρίαρχου μέσου, της τηλεόρασης, με τρόπο που να μεταβάλλει τους τηλεθεατές σε τηλεοπαδούς και δυνητικά τηλεψηφοφόρους.

Κανένα κόμμα δεν επιχείρησε κάτι παρόμοιο, όσο κι αν τα δύο μεγάλα μονοπωλούν, κατά διαστήματα, τη «φιλική» βοήθεια καναλιών και τηλεπαρουσιαστών. Ακόμα και το ΚΚΕ, το μόνο άλλο κόμμα που διαθέτει παρόμοιο μέσο, δεν έχει κατορθώσει να μεταβάλει τον «902» σε συγκριτικό του πλεονέκτημα, βυθισμένο στα στρώματα και τις μασαζο-παντόφλες που διαφημίζει τις περισσότερες ώρες της μέρας.

Τα δύο μεγάλα «ναι»

Ισως μόνο με την εκπομπή του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, την περίοδο της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου, μπορεί να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα της εκπομπής του κ. Κ. Μόνο που αυτή διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες και φιλοξενείται σε ένα κανάλι οργανωμένο ως βασικό προπαγανδιστικό όργανο του αρχηγού.

Η πορεία του κ. Κ. από τις διαφημιστικές εταιρείες και τις σχολές μανεκέν στην πολιτική δίνει απάντηση στα δύο βασικά ερωτήματα που θέτουν όλοι μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα: 1. Είναι ή όχι «ακροδεξιό» το ΛΑΟΣ; και 2. Υπάρχει οργανική σχέση του κ. Κ. με τη Ν.Δ.;

Και στα δύο ερωτήματα η απάντηση είναι καταφατική. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του κ. Κ., ο οποίος διέγνωσε, κάποια στιγμή, ότι μπορεί να καλύψει το κενό στα δεξιά της «παρατάξεως» και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο πολιτικής εξουσίας. Από την πρώτη στιγμή (αντίθετα από τις άλλες απόπειρες διασπάσεων των δύο μεγάλων κομμάτων και δημιουργίας νέων) ο κ. Κ. είχε στόχο να παραμείνει στο εσωτερικό της «παρατάξεως», κατοχυρώνοντας στον εαυτό του την ακροδεξιά πτέρυγά της.

* Η πολιτική στράτευση του κ. Καρατζαφέρη σχετίζεται εξαρχής με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Την περίοδο της μεταπολίτευσης εμφανίζεται ως φιλοβασιλικός, εκδότης κάποιου εντύπου με τον τίτλο «Το στέμμα της δημοκρατίας». Πολύ γρήγορα ο χώρος των βασιλοχουντικών (όπως ονομαζόταν τότε η δεξαμενή των ακροδεξιών ομάδων) άρχισε να στερεύει. Ο κ. Καρατζαφέρης θα αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο για να επανέλθει μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 1981.

* Τώρα πια ο κ. Καρατζαφέρης αποκτά σχέσεις με τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Ευάγγελο Αβέρωφ και εμπνέεται από τις διαβόητες θεωρίες του για τις «γέφυρες» δεξιάς-χούντας.

* Ηδη, βέβαια, από το 1980 αρθρογραφούσε στο έντυπο του κόμματος «Νέα Πορεία», υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι επρόκειτο να πολιτευτεί ήδη από το 1981, αλλά τον έκοψαν οι Βαρβιτσιώτης και Τσαλδάρης (Κάτι παραπάνω φαίνεται ότι γνώριζαν οι δυο έμπειροι πολιτικοί).

* Το άλμα για τον κ. Καρατζαφέρη συμβαδίζει με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου επιχειρηματικού σχεδίου, που συνδυάζει τη δημιουργία ενός πελατολόγιου, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε λίστα οπαδών: Από το 1983 οργανώνει την TV PRESS, μια υπηρεσία διανομής ειδησεογραφικών βιντεοκασετών, τις οποίες παράγει ο ίδιος, συγκεντρώνοντας την επίσημη κομματική προπαγάνδα της Ν.Δ. και απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρισκόταν, τότε στην κυβέρνηση.

Από εκείνη την περίοδο ο Καρατζαφέρης παίζει ρόλο στα εσωτερικά της Ν.Δ., προβάλλοντας σκληρές πλευρές της αντιπολίτευσής της αλλά και επιλέγοντας ποια στελέχη θα αναδείξει.

* Ο Κ. Μητσοτάκης θα τον επιβραβεύσει παραχωρώντας του από το 1989 το κανάλι Tele City (που μετονομάστηκε αργότερα ελληνοπρεπώς Τηλε-Αστυ) και τον ραδιοσταθμό Radio City. Με τη σειρά του εκείνος ακολουθεί πιστά τον αρχηγό και οργανώνει το κανάλι ως προπαγανδιστικό κέντρο του αρχηγού και δευτερευόντως δικό του.
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ / ios@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: