26.6.09

Σύμβολο...


Της Αριστοτελίας Πελώνη
«ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Σάχη» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν το 1979. Τριάντα χρόνια μετά, το σύνθημα των νέων στους δρόμους του Ιράν είναι «Θάνατος στον δικτάτορα» καθώς ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ επιμένει ότι πέτυχε την επανεκλογή του.
Η 26ΧΡΟΝΗ Νεντά Σολτάν, που έπεσε νεκρή από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή του καθεστώτος επειδή έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών για τις εκλογές νοθείας που έχει καταγγείλει η ιρανική αντιπολίτευση, άθελά της έγινε σύμβολο της επανάστασης των νέων στη χώρα.ΣΕ ΜΙΑ κοινωνία όπου...
το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, ήταν ζήτημα χρόνου το βίντεο της εκτέλεσης του «δολοφονημένου αγγέλου» να μεταδοθεί ζωντανά από το ΥouΤube και να κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι πρωτεργάτες της Ιρανικής Επανάστασης του 1979 είναι μειονότητα σε μια χώρα που σήμερα διαθέτει έναν από τους νεώτερους πληθυσμούς της γης και από τους πιο μορφωμένους στη Μέση Ανατολή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά στην 30χρονη πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που σημειώνονται αναταραχές στους δρόμους. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η άρχουσα τάξη είναι διχασμένη για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Έτσι, παρά τις προειδοποιήσεις του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι νέοι βρήκαν παράθυρο ευκαιρίας για να βγουν στον δρόμο.

ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ χρειάζεται μια καινούργια επανάσταση, έλεγε ο Τόμας Τζέφερσον. Στην περίπτωση του Ιράν, η ίδια η αλλαγή των γενεών απειλεί την επιβίωση του εξτρεμιστικού καθεστώτος. Το όμορφο πρόσωπο της σκοτωμένης Νεντά γίνεται το σύμβολο της επανάστασης μιας γενιάς που αργά ή γρήγορα θα πάρει τη σκυτάλη των εξελίξεων στη χώρα. Και η δολοφονίας της, το κύκνειο άσμα μιας γενιάς που αργοσβήνει, βιολογικά και πολιτικά.

ΟΣΟ ΓΙΑ τη Δύση, παρατηρεί αμήχανη μη μπορώντας να χωρέσει την «άνοιξη της Τεχεράνης» στα δικά της κλισέ. Άλλωστε, αυτή η επανάσταση δεν είναι «χρωματιστή», όπως ήταν στη Γεωργία και την Ουκρανία. Και παρ΄ ότι έχει νεκρούς διαδηλωτές, τα συνθήματά τους δεν ζητούσαν την επέμβαση της Δύσης.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: