26.6.09

Φόροι σοκ...

Με μια σφοδρή... επίθεση σε ιδιοκτήτες ακινήτων, κατόχους κινητών τηλεφώνων και ΙΧήδες επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει την τεράστια «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, την οποία χθες ο υπουργός Οικονομίας προσδιόρισε στα 3,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει «αλχημείες», για να εμφανίσει χαμηλότερες τις ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να πέσει το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Βάζει δηλαδή κάτω από το... χαλί έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ περίπου.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαθανασίου, μετά τη...
συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία, ανακοίνωσε αύξηση του τέλους στα κινητά (με συνδρομή ή κάρτα), νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων, αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, ετήσιο ειδικό φόρο για αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, κατάργηση του αφορολόγητου για κέρδη από τυχερά παιχνίδια, εφάπαξ εισφορά και ετήσιο τέλος για σκάφη και ψαλίδισμα της Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας που χρηματοδοτεί και δράσεις περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης.

Μάλιστα ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έλθει και δεύτερο πακέτο εισπρακτικών μέτρων με την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και προανήγγειλε νέα αυστηρότερα τεκμήρια για τη νέα χρονιά.
Φόροι σοκ

Από το χθεσινό πρώτο πακέτο υπολογίζεται να μπουν στα δημόσια ταμεία 1,9 δισ. ευρώ και ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ για το 2010. Τώρα τα υπόλοιπα 1,6 δισ. που λείπουν για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των 3,5 δισ., όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, καλύπτονται με την έκτακτη εισφορά (320 εκατ.), το πάγωμα μισθών και συντάξεων (400 εκατ. ευρώ), τη μείωση των ελαστικών δαπανών (500 εκατ.) και την πάταξη της φοροδιαφυγής (440 εκατ.).

Οι «αλχημείες»
Το παράδοξο όμως είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας στους υπολογισμούς του για τις αστοχίες του τρέχοντος προϋπολογισμού έλαβε ως βάση έλλειμμα για το 2008 της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ και όχι το αναθεωρημένο του 5%.

Ετσι με εύσχημο τρόπο περιόρισε τις ανάγκες της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1,3% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που Κομισιόν, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ θεωρούν βέβαιο ότι και φέτος το έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 5% και 6%. Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως «τα πρόσθετα μέτρα δεν είναι ευχάριστα για κανέναν, είναι όμως αναγκαία και κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους. Πέφτει κοντά στο μηδέν από 1,1% που ήταν αρχικά.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Εκπτωση όλων των δαπανών για γιατρούς - δικηγόρους

Την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών του φορολογουμένου για γιατρούς και δικηγόρους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, επισημαίνοντας ότι στον τομέα ιατρικών και νομικών υπηρεσιών παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.

Μέχρι τώρα για τις δαπάνες σε γιατρούς εκπίπτει ποσοστό 20% από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του υπόχρεου, ενώ για τις δαπάνες για νομικές υπηρεσίες δεν υπάρχει κανένα φορολογικό όφελος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών για γιατρούς και δικηγόρους θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι για τις ιατρικές και νομικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανασίου αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται και θα εξειδικευτούν το φθινόπωρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τόνισε ότι «απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά».

Στόχος είναι -είπε ο υπουργός- να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής. Για να γίνει κατανοητό το όφελος που προκύπτει ας υποθέσουμε ότι πέρυσι κάποιος φορολογούμενος κατέβαλε για ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς το ποσό των 250 ευρώ και για δικηγορικές υπηρεσίες το ποσό των 400 ευρώ.

Με τα ισχύοντα έως σήμερα από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα που δήλωσε εξέπεσε ποσοστό 20% της δαπάνης των 250 ευρώ για τους γιατρούς, δηλαδή συνολικά 50 ευρώ, ενώ δεν είχε κανένα όφελος για τη δαπάνη στον δικηγόρο.

Με το νέο σύστημα θα εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημά του το ποσό των 650 ευρώ, που σημαίνει όφελος σε φόρο 162,5 ευρώ αν το εισόδημά του κυμαίνεται από 12.000 - 30.000 ευρώ ή 227,5 ευρώ αν δηλώνει εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: