5.6.09

Βουλιάζει η ΝΔ στα νέα γκάλοπ ...

Εκνευρισμό, αλλά και αγωνία για την τελική έκβαση της αναμέτρησης προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της ΝΔ μετά την αποκάλυψη των σημαντικών παραλείψεων που οδήγησαν στην απόδραση και του δεύτερου υπόπτου για το σκάνδαλο της Siemens.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τελευταίες -πριν από τις κάλπες- δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, τα ποσοστά της ΝΔ έχουν υποστεί καθίζηση, εξαιτίας της...
τροπής που έχει πάρει η υπόθεση Siemens συνολικά (αποδράσεις βασικών υπόπτων, προφυλακίσεις συγγενών τους μέσα στη νύχτα, προαναγγελίες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για προφυλακίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ), αλλά και λόγω των χειρισμών που έγιναν από την υπουργό Εξωτερικών στο θέμα με το τηλεγράφημα από την πρεσβεία μας στην Ουρουγουάη.
Στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη ασκείται και υπόγεια κριτική από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν αποκλείεται την επομένη των εκλογών να επιχειρήσουν να «χρεώσουν» στην υπουργό Εξωτερικών την εκλογική ήττα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς.

Η ίδια η υπουργός Εξωτερικών πάντως, σε δηλώσεις της χθες, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται λέγοντας το εξής: «Εάν είχα διαπράξει εγώ το λάθος δεν θα είχα μπει καν στον κόπο να αναλάβω την πολιτική ευθύνη. Θα είχα ήδη παραιτηθεί».

Την υπουργό Εξωτερικών στήριξε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του χθες (ΑΝΤ1), ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Β. Αντώναρος έκανε λόγο για υπηρεσιακές ευθύνες, οι οποίες θα αναδειχθούν από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έχει ήδη διαταχθεί.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα κορυφαία στελέχη της δεν μιλά πια για εκλογική πρωτιά, αλλά μόνο για διαχειρίσιμη ήττα, γεγονός που αποτελεί και στόχο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος γνωρίζει τα δεδομένα καθώς πολύ πρόσφατα ενημερώθηκε για τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, επαναλαμβάνει συνειδητά τις τελευταίες ημέρες ότι οι ευρωεκλογές δεν εκλέγουν κυβερνήσεις και πως την επομένη των εκλογών ο ίδιος θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που έχει χαράξει.

Να σημειωθεί ότι οι συσκέψεις στο Μαξίμου έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που τα γκάλοπ δείχνουν ότι η ψαλίδα ανοίγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά συσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι εκτιμήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι η συσπείρωση δεν θα ξεπεράσει τελικά το 75%, με δεδομένο ότι αυτή την ώρα βρίσκεται μόλις στο 70%. Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά ποσοστά, τα πιο μετριοπαθή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζουν ότι ο στόχος είναι η ΝΔ να ξεπεράσει το 30%, ενώ οι πιο αισιόδοξοι τοποθετούν τον πήχη στο 32%.

Για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή το άγχος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς κινδυνεύει να συνδέσει το όνομά του με τα χαμηλότερα ποσοστά που έλαβε σε εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Μέχρι τώρα το χαμηλότερο ποσοστό ήταν το 32,66% που είχε πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 1994, όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο κ. Μ. Εβερτ. Βέβαια, τότε ο κ. Εβερτ είχε να αντιμετωπίσει και το νεοϊδρυθέν -εκείνη την εποχή- κόμμα του κ. Σαμαρά, που στην ίδια αναμέτρηση είχε συγκεντρώσει πάνω από 8,5%.

Κινητοποίηση
Σήμερα τα στελέχη της ΝΔ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αποψινή συγκέντρωση της Αθήνας. Η κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας είναι γιγαντιαία και σε αυτή μετέχουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος στο λεκανοπέδιο, καθώς και οι επικεφαλής των νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ.

Η συγκέντρωση της Αθήνας αποτελεί ουσιαστικά την τελική κίνηση Καραμανλή που θα έχει ως στόχο την τόνωση του ηθικού των ψηφοφόρων της ΝΔ και -φυσικά- τη συσπείρωση. Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά του κ. Παπανδρέου προσωπικά και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο μοναδικός εγγυητής της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Θα δώσει συνέχεια στην καταγγελία για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο με τη Siemens και θα προσπαθήσει -με αναφορές που θα κάνει σε πρώτο ενικό πρόσωπο- να προσελκύσει ψηφοφόρους που έχουν επιλέξει να απέχουν την Κυριακή.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: