3.11.20

To χρονολόγιο της καταστολής...


Από το προεκλογικό δόγμα της Ν.Δ. «νόμος και τάξη» το 2019, στην εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες όπου παιζόταν το «Τζόκερ», στο ξεγύμνωμα διαδηλωτών πέρσι στις 17 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου, στην απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τον... Φεβρουάριο και στο κυνήγι των νεαρών που συνωστίζονταν στις πλατείες κατά το ανοιξιάτικο lockdown, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και άγριας καταστολής ολοένα και πληθαίνουν.

Με νομοσχέδια όπως για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εκείνο για τις δημόσιες συναθροίσεις η κυβέρνηση φροντίζει να αναβαθμίσει μάλιστα αυτό το κατασταλτικό οπλοστάσιο.

Την ίδια ώρα το πόρισμα της περίφημης «επιτροπής Αλιβιζάτου», που ερευνούσε τις υπερβάσεις των ορίων από την ΕΛ.ΑΣ., εκκρεμεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς... αξιολόγηση και δεν έρχεται στη Βουλή ούτε δίνεται στη δημοσιότητα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε κάποια ενδεικτικά περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής του τελευταίου χρόνου, με τον κατάλογο να είναι ιδιαίτερα μακρύς.

15 Οκτωβρίου 2020
Ανήλικοι μαθητές συλλαμβάνονται σε μαθητική πορεία και κρατούνται επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ υπό απαράδεκτες συνθήκες.

9 Οκτωβρίου 2020
Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν χημικά και παίρνουν στο κυνήγι ώς το γειτονικό The Mall μαθητές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

7 Οκτωβρίου 2020
Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. διαλύουν πνίγοντας στα χημικά τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση την ημέρα ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης για την ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος. Εκτεταμένη χρήση χημικών, αύρες νερού και κυνήγι χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους και τα στενά, χωρίς καμιά αφορμή, 20 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

25 Σεπτεμβρίου 2020
Πορεία Κούρδων και αλληλέγγυων προς το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και την τουρκική πρεσβεία με σκοπό τη συμπαράσταση στους Κούρδους που διώκονται στην Τουρκία. Οπως καταγγέλλουν οι μερικές δεκάδες διαδηλωτές, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να τους χτυπούν ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο τραυματίζοντας αρκετούς και διαλύοντας τη συγκέντρωση.

12 Σεπτεμβρίου 2020
Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

15 Ιουλίου 2020
Αγρια καταστολή αντιρατσιστικής διαδήλωσης στην πλατεία Βικτωρίας. Τμήμα των διαδηλωτών δέχεται επίθεση από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, με τους 3 συλληφθέντες να ξυλοφορτώνονται και να αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.

9 Ιουλίου 2020
Επίθεση των δυνάμεων της ομάδας ΔΙΑΣ στους διαδηλωτές κατά του νόμου για τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων που πέρασε η κυβέρνηση. Εκατοντάδες στριμώχτηκαν σε στενάκια, άλλοι πηδούσαν τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περίπατου για να γλιτώσουν και από τύχη δεν υπήρξε κάποιο θύμα.

14 Ιουνίου 2020
Ο 26χρονος Βασίλειος Μάγγος δέχεται άγριο ξυλοδαρμό και ύστερα βασανισμό από άντρες της αστυνομίας έπειτα από την παρουσία του στα δικαστήρια του Βόλου για συμπαράσταση σε 2 συλληφθέντες από συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην πόλη. Στις 15 Ιουλίου ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

24 Μαΐου 2020
Δύο 24χρονοι υφίστανται έντονη αστυνομική βία κοντά στη στάση του μετρό στα Σεπόλια, επειδή ο ένας είπε σε αστυνομικό «Γιατί με κοιτάς έτσι;» - «Μου άνοιξαν το κεφάλι και έκανα εννιά ράμματα ύστερα από τρεις ώρες, επειδή έδιωξαν το ασθενοφόρο» κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» ο ένας παθών.

21 Μαΐου 2020
Ξύλο και προσαγωγές εναντίον των κατοίκων της Τήνου που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

28 Φεβρουαρίου 2020
Απίστευτες σκηνές αστυνομικής βίας εκτυλίχθηκαν στη Χίο και τη Λέσβο στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την «απόβαση» των ΜΑΤ για τη φύλαξη της κατασκευής νέων κλειστών ΚΥΤ προσφύγων. Δεκαεννιά δικηγόροι κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου «για τα επεισόδια και την απρόκλητη αστυνομική βία από τους άντρες των ΜΑΤ» στη Λέσβο.

26 Φεβρουαρίου 2020
Μετά από φοιτητική πορεία ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία (δύο μέρες νωρίτερα αστυνομικός έχει βγάλει όπλο στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ), οι συμμετέχοντες δέχονται επίθεση από την ομάδα ΔΕΛΤΑ, με ορισμένους να καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν και άλλους να εγκλωβίζονται στο μετρό της Πανόρμου μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών.

26 Ιανουαρίου 2020
Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπά 9χρονο παιδί στο Μενίδι. Τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε ότι «όποιος χτυπά αναίτια δεν έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Οποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά».

18 Δεκεμβρίου 2019
Αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ κατά την επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι. Οι αστυνομικοί πηδάνε στην ταράτσα του Δημήτρη Ινδαρέ χωρίς να τους έχει επιτρέψει την είσοδο στο σπίτι του, αφού δεν υπήρχε εντολή από εισαγγελέα, και στη συνέχεια ο ίδιος και ο γιος του ξυλοκοπούνται, διαπομπεύονται και προσάγονται αναίτια.

6 Δεκεμβρίου 2019
Μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η αστυνομία προχωρά σε νέο όργιο καταστολής στα Εξάρχεια, ξεγυμνώνοντας συλληφθέντες με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

21 Νοεμβρίου 2019
ΜΑΤ ξεγυμνώνουν σπουδαστή ΙΕΚ ενώ περιμένει το λεωφορείο στην οδό Μπουμπουλίνας. Πολυπληθής ομάδα αναγκάζει τον 20χρονο να ξεγυμνωθεί και τον υποβάλλει σε εξευτελιστικό έλεγχο. Ενας από αυτούς φέρεται να του λέει «δεν έχω ούτε σήμα ούτε αριθμό. Αν θέλω, σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου». Μετά από 3 ώρες αφήνεται ελεύθερος και τις επόμενες μέρες καταγγέλλει το περιστατικό στην «Εφ.Συν.».

19 Νοεμβρίου 2019
Η συλλογικότητα «Ταξική Αντεπίθεση» προχωρά σε μια σοβαρή καταγγελία για παρακολουθήσεις από την Ασφάλεια με την τοποθέτηση συσκευών γεωεντοπισμού σε Ι.Χ. ή μοτοσικλέτες μελών της.

17 Νοεμβρίου 2019
Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν αναίτια και υπέρμετρη αστυνομική βία στα Εξάρχεια μετά τη μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Χτυπήματα από αστυνομικές δυνάμεις δέχεται και ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός που κάλυπτε τις συγκεντρώσεις και κατέγραφε τα επεισόδια στα Εξάρχεια. Στις 19 Νοεμβρίου οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται στη συγκέντρωση συμπαράστασης στα Δικαστήρια της Ευελπίδων για τους δύο 19χρονους συλληφθέντες στα Εξάρχεια.

14 Νοεμβρίου 2019
Αστυνομικοί ξεγυμνώνουν δύο αφισοκολλητές του ΣΕΚ στο Α.Τ. Κερατσινίου.

12 Νοεμβρίου 2019
Διμοιρία των ΜΑΤ ξεγυμνώνει στη Χαρ. Τρικούπη τον ηθοποιό Γ. Χατζηγεωργίου, επειδή «τους στραβοκοίταξε».

11 Νοεμβρίου 2019
Φοιτητές συγκεντρώνονται στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ ως απάντηση στο λοκ άουτ της πρυτανείας. Περίπου 200 άτομα εγκλωβίζονται στο σημείο δεχόμενα χτυπήματα από κλομπ και χημικά, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στο ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει τραυματίες. Το ίδιο βράδυ φοιτητής, μέλος των ΕΑΑΚ, συλλαμβάνεται στο σπίτι του, με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στα επεισόδια.

9 Νοεμβρίου 2019

*Αντρες των ΜΑΤ ξεγυμνώνουν τον αναρχικό Λάμπρο Γούλα στο πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας και τον απειλούν με εικονικό βιασμό, φωνάζοντας «στα Εξάρχεια έχουμε χούντα».

**Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποιούν έφοδο σε κλαμπ στο Γκάζι. Μετά το αστυνομικό «ντου» οι περίπου 300 θαμώνες αναγκάζονται να μείνουν για ώρα γονατιστοί και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Νεαρά παιδιά που διασκέδαζαν αντιμετωπίζονται σαν επικίνδυνοι εγκληματίες.

21 Οκτωβρίου 2019
Αστυνομικοί εισβάλλουν στην προβολή της ταινίας «Τζόκερ» στον κινηματογράφο «Αελλώ» για να απομακρύνουν ανήλικα παιδιά. Η ενέργεια προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και το σύνολο του προοδευτικού κόσμου...

Άγγελος Κωνσταντόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: