9.11.20

Ο Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της Pfizer...


Δεκτή με ανακούφιση έγινε παγκοσμίως η είδηση ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια. Ωστόσο, η... επόμενη είδηση αφορά και την χώρα μας καθώς επικεφαλής (CEO) διεθνώς της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, είναι ο Αλβέρτος Μπουρλά (Dr. Albert Bourla) γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.

 Το «τιμόνι» του φαρμακευτικού κολοσσού ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου 2020 και επισήμως ο ελληνική καταγωγής μάνατζερ , καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer τον εξέλεξε ομόφωνα τον διευθύνοντα σύμβολο σε ρόλο προέδρου, τον Σεπτέμβριο του 2019. 

 Ξεκίνησε την καριέρα του στη Διεύθυνση Υγείας για Ζώα του ομίλου Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας. Το 2001 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα). Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Στη συνέχεια ορίστηκε Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer. 

 Ο Albert Bourla σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1991. Είναι μέλος σε μια σειρά από συμβούλια. Μερικά εξ αυτών είναι το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και στο International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Association (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας. 

 Με 26 χρόνια στην Pfizer, ο 58χρονος σήμερα Αλμπερτ Μπουρλά έχει αποκτήσει εκτεταμένη γνώση του κλάδου και έχει επιδείξει την ικανότητα δημιουργίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KGaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας. 

 Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντας την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, σπάνιων ασθενειών, κ.α. 
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. «Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημείωνε στην ανάρτηση.... 
 libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: