3.11.20

In Photos: Η Θεσσαλονίκη ξύπνησε με Lockdown...



Η Θεσσαλονίκη ξύπνησε σε καταθλιπτικό τοπίο την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Μουντός καιρός, ψιλόβροχο, ίσα που οι γραμμές του Ολύμπου διακρίνονταν από την παραλία. Η πινελιά που χρειαζόταν για να γίνει το σκηνικό αγγελοπουλικό, ήταν το lockdown. Η Θεσσαλονίκη «πρωτοπορεί» και... στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήταν απόγευμα της 26ης Φεβρουαρίου όταν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκεπτόταν εσπευσμένα τη Θεσσαλονίκη. Σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανακοίνωναν ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, «ασθενής μηδέν», ήταν μία 38χρονη που νοσηλευόταν με ήπια συμπτώματα στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς. Τότε δόθηκε το σύνθημα για τα σκληρά μέτρα που γρήγορα κατέληξαν στο γενικό lockdown του περασμένου Μαρτίου. Η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην πόλη ήταν σαν déjà vu του περασμένου Φεβρουαρίου. Μόνον που αυτή τη φορά η απόφαση για lockdown περιορίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη κυριεύεται από τα κρούσματα του κορονοϊού και το σύστημα υγείας είναι στα όριά του να καταρρεύσει. Η κυβέρνηση αποφάσισε σκληρά μέτρα μπροστά στους αριθμούς που τρομάζουν: 57 γεμάτα κρεβάτια Εντατικών Covid-19 σε σύνολο 85, σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων. Οι ασθενείς με κορονοϊό γεμίζουν τη μία μετά την άλλη τις ειδικές κλινικές και φτάνουν τους 250. Καθημερινά, κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει δέχεται έως 80 ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού.

Οι λιγοστοί πεζοί που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης, με μάσκες στα πρόσωπα, κινούνται βιαστικά και όλοι κοιτάζουν δίπλα τους, μήπως πλησιάσει κανείς. Τα κεντρικά πεζοδρόμια είναι σχεδόν άδεια, χειρότερα από Κυριακή. Στους δρόμους κυκλοφορούν αυτοκίνητα, όμως μποτιλιάρισμα δεν έχει ούτε στην Τσιμισκή, ούτε στη Μητροπόλεως. Τα λεωφορεία είναι σχεδόν άδεια και στις στάσεις ελάχιστοι επιβάτες περιμένουν. «Αναγκαίο κακό», χαρακτηρίζει το lockdown ο 39χρονος Άγγελος. Βιάζεται να πάει στη δουλειά του και εύχεται να ξεπεραστεί γρήγορα και αυτός ο σκόπελος. Γνωρίζει την αιτία που η πόλη οδηγήθηκε στην καραντίνα. Οφείλεται στον ίδιο τον χαρακτήρα της πόλης - το έξω καρδιά και τη διασκέδαση. «Αφού στη Μητροπόλεως σε όλα τα μαγαζιά ήταν κρεμασμένοι σαν τα τσαμπιά. Αυτός είναι ο λόγος που αυξήθηκαν τα κρούσματα, η διασκέδαση», ξεκαθάρισε μιλώντας στο VICE. Η 19χρονη Ιωάννα περπατάει κι αυτή βιαστικά στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή, για να φτάσει στη δουλειά της. «Λίγο τα πάρτι στο Πανεπιστήμιο και στα κλαμπ, λίγο ο συνωστισμός στις καφετέριες, δεν τηρούνταν όλα τα μέτρα. Λίγο-πολύ, αυτά μας έφεραν εδώ», επισήμανε. Βλέπει αρκετό κόσμο παρά την πρώτη μέρα του lockdown, όμως η εικόνα για εκείνη είναι καταθλιπτική.




Λίγο παραπάνω αρχίζουν οι πρώτοι έλεγχοι της αστυνομίας - μέχρι και μες στα μισοάδεια λεωφορεία. Περαστικοί εξετάζονται εάν έχουν στα χέρια τους το sms για τον λόγο εξόδου ή το έγγραφο του ΕΡΓΑΝΗ που αφορά την έξοδο για εργασία. Γίνεται η επιβεβαίωση των στοιχείων με τις ταυτότητες, με κανάλια και φωτογράφους να τρέχουν να αποτυπώσουν τις στιγμές από τους πρώτους ελέγχους. «Ονειρική είναι αυτή η εικόνα», λέει γελώντας κάτω από τη μάσκα του ο Γιώργος. Είναι οφθαλμίατρος και μαζί με τη συνάδελφο και σύντροφό του, Τζένη, ελέγχονται από την αστυνομία και μετά από τα μέσα ενημέρωσης. «Είναι αναπόφευκτο να κολλήσουμε οι περισσότεροι. Φοβόμαστε ότι σε λίγο θα διαλέγουμε ποιον να βάζουμε στην εντατική», αλλάζει ύφος μεταφέροντας τη σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων. «Είχαμε παραχαλαρώσει. Νομίζαμε ότι ήμασταν στο απυρόβλητο», συμπληρώνει η οφθαλμίατρος Τζένη. Πράγματι, από τα επτά κρούσματα της 1ης Οκτωβρίου, φτάσαμε στα 839 την 31η του ίδιου μήνα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ...

πηγη Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: