1.8.20

Διαπραγμάτευση για μοιρασιά της ελληνικής ΑΟΖ...

Διαπραγμάτευση για μοιρασιά της ελληνικής ΑΟΖ – Μαζί με τη Μέρκελ και ο Τραμπ, Θεόδωρος Καρυώτης
 Μαζί με τη Μέρκελ και ο Τραμπ...
Ο μεγάλος μου δάσκαλος Ανδρέας Παπανδρέου μου είχε πει κάποτε «να διαβάζεις πάντα τις υποσημειώσεις των Αμερικανών στα κείμενά τους». Τον θυμήθηκα, διαβάζοντας ένα κείμενο που δεν μπορώ να δημοσιεύσω. Αλλά ζώντας στην Ουάσιγκτον για σχεδόν μισό αιώνα, διαισθάνομαι ότι οι Αμερικανοί ζεσταίνουν τις μηχανές τους, για...
την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει συνεννόηση του Τραμπ με την Μέρκελ, αλλά γνωρίζω ότι και οι δυο επιθυμούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η ελληνική λέξη "διάλογος" έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη από αρχαιοτάτων χρόνων και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές παγκόσμιες διαφορές. Ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ετοιμάζεται για να αρχίσει πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα είναι καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας.


Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Χάγη δεν μπορεί να λύσει την ελληνοτουρκική διαφορά, με βάση το προηγούμενο που δημιουργεί η συμπεριφορά της Κίνας. Από την δεκαετία του 1960 προωθούν την ιδέα συνεκμετάλλευσης, ή καλύτερα της συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον εντοπισμό του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Τι θέλουν οι Αμερικανοί

Από το 1922 οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλες ακτές, αλλά δεν διέθεταν μεγάλη θάλασσα και μετά το 1982 συνειδητοποίησαν ότι η θάλασσά τους περιορίστηκε ακόμη περισσότερο. Έτσι άρχισαν έναν επικίνδυνο ρητορικό πόλεμο, εκτός δύο θερμών εξαιρέσεων (1987 και 1996), αλλά από το 2018 προβάλλουν και περαιτέρω εκτός διεθνούς δικαίου απαιτήσεις με την "Γαλάζια Πατρίδα", που σίγουρα θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί από την δεκαετία του 1960, επί πρωθυπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου, γνώριζαν ότι η θάλασσα της Τουρκίας δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες. Το 1984 σε μια απόρρητη έκθεση της CIA, που ανέλυε όλα τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς, περιγράφεται και μια πολύ σημαντική και κρίσιμη διαπίστωση για το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο: «Δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος».



Χάρτης πιθανών υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.

Από αυτό τον χάρτη βλέπουμε ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία έχει στρέψει την προσοχή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, από καιρό τώρα, οι Αμερικανοί επιθυμούν να βοηθήσουν την Τουρκία να εξασφαλίσει ένα μέρος των δικών μας υδρογονανθράκων, από την δική μας ΑΟΖ!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε στον Τραμπ ότι η Αμερική, που απέχει μόλις 90 μίλια από τη Κούβα, δεν τόλμησε να ισχυρισθεί ότι η Κούβα, επειδή είναι νησί, δεν έχει πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Οριοθέτησε, μάλιστα, την ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της “μέσης γραμμής”, δηλαδή τη μέθοδο που τόσο απεχθάνονται οι Τούρκοι.


Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Καρυώτη Θεόδωρου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: