31.8.20

Καμία ζημιά στις Μυκήνες λέει το ΥΠΠΟ...

...παρά τις εικόνες καταστροφής...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες γρήγορα επεκτάθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκαλώντας σοβαρές φθορές. Παρά το οφθαλμοφανές αποτέλεσμα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες.

Τις...
σημαντικές φθορές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής 30/8 αποτυπώνουν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες είχε επισημανθεί η εγκατάλειψη του χώρου και στην περιοχή υπήρχαν ξερόχορτα και σκουπίδια.

Μενδώνη: "Θα ανοίξει γρήγορα ο αρχαιολογικός χώρος"

Η ζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την αυτοψία που έκανε στον αρχαιολογικό χώρο το πρωί της Δευτέρας 31/8. 

Φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

«Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικους λίθους των μνημείων» συνέχισε η υπουργός.  

Υποστήριξε ότι ήταν γρήγορη η αντίδραση της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή, καθώς και ότι στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε σχέδιο για την πυρόσβεση, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. 

Φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμος ξανά ο χώρος, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο- που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους- και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναμένεται να προβεί σε εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή, η οποία δεν έπληξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, την κεντρική είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), την κεντρική είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), τον Ταφικό Κύκλο Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη... 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: