31.8.20

«Κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε»...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να επιστρέψει με κυρώσεις προς την Τουρκία από την Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο προτείνοντας η ίδια κυρώσεις και χτίζοντας συμμαχίες, πρέπει να τελειώσουν τα μισόλογα της Μέρκελ, όπως πρέπει άμεσα να...
απαντηθεί το δημοσίευμα του Spiegel ότι η Ελλάδα «δεν ζητά άμεσα κυρώσεις», είναι ο μόνος δρόμος για αποκλιμάκωση και διάλογο, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτή την πολεμική ρητορική Ερντογάν και τις συνεχιζόμενες NAVTEX της Τουρκίας, το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. Όταν στόλοι «συνωστίζονται» σε τόσο μικρό χώρο, υπάρχει κίνδυνος -ακόμη και από ατύχημα- ενός θερμού επεισοδίου, σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση και τον διάλογο, με στόχο την συμφωνία ή την Χάγη: να υπάρξουν επιτέλους οικονομικές κυρώσεις προς την Τουρκία, από την Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι το στοίχημα για τον Κ. Μητσοτάκη -γιατί κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε.

Και είναι και η «λυδία λίθος» για την αξιοπιστία των δηλώσεων Μέρκελ, με την Γερμανία να ασκεί την προεδρία της ΕΕ, συνέχισε. Γιατί η δήλωση Μέρκελ που προέβαλαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα ότι «στηρίζουμε τους Έλληνες φίλους μας», έχει σαν ακροτελεύτιο τμήμα της φράσεις το «στα θέματα που έχουν δίκιο». Είναι ολοφάνερο ότι ο Ερντογάν «βρίσκει και τα κάνει». Ο Τραμπ κάθε τρεις και λίγο και παρά τα... τηλέφωνα λέει «ο φίλος μου ο Ερντογάν». Ο Πούτιν σε κρίσιμα θέματα όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στήριξε τον Ερντογάν. Και η ΕΕ επί του παρόντος επιδεικνύει ελλειμματική, χλωμή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλει το πέρασμα από τα λόγια στις πράξεις.

Πρέπει να πάψουμε να ακούμε απλώς για κυρώσεις και να δούμε κυρώσεις, τόνισε ο ίδιος, να αποκτήσει επιτέλους ενιαία, σαφή παρέμβαση και φωνή η ΕΕ. Να έχει και το μαστίγιο των κυρώσεων και το καρότο μίας συμφωνίας για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, καθώς τον Ερντογάν «πονάει» η οικονομία. Θα ήθελε συμφωνία για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης ή για VISA ή για το προσφυγικό/μεταναστευτικό (και φυσικά κανείς δεν μιλάει με μία Τουρκία που προκαλεί για άλλα πράγματα, όπως μία ενταξιακή πορεία). To 2019, θύμισε, Τσίπρας και Αναστασιάδης είχαν πετύχει ομοφωνία στη Σύνοδο για κυρώσεις προς την Τουρκία σε σχέση με τις παραβιάσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τώρα, ο Ερντογάν κάνει πολύ περισσότερα και «χτυπάει άσχημα» να μην έχουμε κυρώσεις προς εφαρμογή στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επίσης δεν έχει απαντήσει σχετικά με το δημοσίευμα του Spiegel που ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα και την Άγκυρα οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ζητά άμεσα κυρώσεις, συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο, να μην τον εκχωρεί υπεργολαβία στους Γερμανούς, να παρουσιάσει την δική της λίστα κυρώσεων στην ΕΕ διεκδικώντας την εφαρμογή τους με το χτίσιμο συμμαχιών. Αν το κάνει, μπορεί να λογαριάζει στην στήριξη της αντιπολίτευσης και μιλώ στο όνομα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας το έχει πει επανειλημμένα, δεν θα γίνει Μητσοτάκης, δεν θα κάνουμε στα κάνουμε στα ελληνοτουρκικά/ευρωτουρκικά την άθλια, ψηφοθηρική αντιπολίτευση που υποστήκαμε για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα και η κυβέρνησή της χρειάζεται να διεκδικήσει και κερδίσει τις κυρώσεις. Όσο η στάση της ΕΕ είναι... τσάι και συμπάθεια, συστάσεις ή ακόμη χειρότερα το «βρείτε τα» εξομοιώνοντας τον προκαλούντα και τον προκαλούμενο, ο Ερντογάν παίρνει αέρα και κάνει χειρότερα, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: