30.8.20

Ευρωπαϊκή σπαζοκεφαλιά η επιστροφή στα θρανία...

Εξίσωση με πολλούς αγνώστους για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων, ιδιαίτερα στις χώρες που...
επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Αποφάσεις λαμβάνονται και αίρονται συχνά την τελευταία στιγμή, με τα πράγματα να είναι πάντα υπό αίρεση λόγω της αναζωπύρωσης που παρατηρείται σε αρκετές χώρες. Ολοι συμφωνούν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο –αλλού έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο– με τη φυσική παρουσία παιδιών και δασκάλων. Σε σχέση με το πώς, η κάθε χώρα δίνει τη δική της απάντηση.


ΙΤΑΛΙΑ
Σε αναζήτηση επιπλέον αιθουσών βρίσκεται η βαριά πληγείσα Ιταλία, όπου οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία στις 14 Σεπτεμβρίου, ύστερα από εξάμηνη απουσία. Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για καθηγητές και εργαζόμενους, ενώ εξετάζονται οι πιθανές εκδοχές για τους μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς, ενώ θα διαθέσει και 2 εκατομμύρια τεστ για τους εκπαιδευτικούς.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις. Οι τάξεις θα είναι αναγκαστικά μικρότερες, στην πράξη όμως λείπουν περίπου 20.000 αίθουσες, αλλά και προσωπικό. Το υπουργείο ανήγγειλε ότι θα χρησιμοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, ενώ στην ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν και αίθουσες εκτός σχολικών κτιρίων.

Μαθήματα θα γίνονται και σε ανοιχτούς χώρους, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, ενώ πολλά σχολεία θα λειτουργούν και τα Σάββατα. Θα υπάρχει και η επιλογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τα ίδια ή μέλη της οικογένειάς τους. Αναγγέλθηκαν επίσης προσλήψεις 50.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού, αν και, σύμφωνα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πολύ κατώτερες των πραγματικών αναγκών.

ΓΑΛΛΙΑ
Με υποχρεωτικές, αλλά όχι δωρεάν για όλους, μάσκες και απολύμανση των χώρων τουλάχιστον μία φορά την ημέρα θα ξανανοίξουν τα σχολεία στη Γαλλία την 1η Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τις περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση της πανδημίας, όπως το Παρίσι και η Μασσαλία.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 11 ετών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Μόνο που θα πρέπει να τις πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι μάσκες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «θα εντάσσονται στον σχολικό εξοπλισμό» και το κόστος τους θα επιβαρύνει τις οικογένειες, αφήνοντας ένα παράθυρο για εξαίρεση των πολύ φτωχών. Αρκετές περιφέρειες και δήμοι έχουν ανακοινώσει πως θα χορηγήσουν δωρεάν μάσκες στα παιδιά, ενώ τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση Μακρόν ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανάμικτα μηνύματα έρχονται από τη Γερμανία, όπου η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Ενώ στα νότια της χώρας τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, σε ορισμένα κρατίδια του Βορρά, όπου τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει, κάποια σχολεία ήδη έκλεισαν προσωρινά λόγω εμφάνισης κρουσμάτων, όπως συνέβη σε τέσσερα σχολεία του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον 41 σχολεία στο Βερολίνο, με εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ άλλα εντοπίστηκαν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μόνο κρατίδιο μέχρι στιγμής που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Οι τάξεις έχουν αναδιοργανωθεί σε μικρότερες ομάδες παιδιών, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωμένες να τηρούν αποστάσεις, αλλά θα έχουν ξεχωριστές τουαλέτες και κυλικεία.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Στη Βρετανία, όπου σε κάθε περιοχή είναι διαφορετική η ημερομηνία έναρξης, θα ισχύουν και διαφορετικά μέτρα. Στην Ουαλία υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας, ωστόσο εναπόκειται στις διευθύνσεις των σχολείων να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν από τους μαθητές τους να φορούν μάσκα στους κοινόχρηστους χώρους και μέσα στα σχολικά λεωφορεία. Η κυβέρνηση της Σκοτίας θα καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέσα στις αίθουσες και στους κοινόχρηστους χώρους. Πριν από λίγες μέρες και ύστερα από αρκετές παλινωδίες, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να κάνει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία στους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων στις περιοχές όπου έχουν επιβληθεί τοπικά λοκντάουν.

Οι διευθυντές των σχολείων στις άλλες περιοχές θα έχουν την ευχέρεια να συστήνουν τη χρήση μάσκας κατά βούληση. Αλλα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας είναι η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ συνιστάται να μην αγγίζονται προσωπικά αντικείμενα από άλλους μαθητές.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές άνω των έξι ετών στην Ισπανία, όπως αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση μπροστά στην ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων. Τα σχολεία αναμένεται να έχουν ανοίξει ώς τις 7 Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, στις 14 στην Καταλονία. Αν και κάθε αυτόνομη περιφέρεια θα μπορεί να λάβει τα δικά της μέτρα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η υπουργός Παιδείας Ισαμπέλ Θελαά ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έφτασε σε «συνολική συμφωνία» με όλες τις περιφέρειες για ένα γενικό πακέτο: καθημερινή θερμομέτρηση με την άφιξη στο σχολείο, απόσταση 1,5 μέτρου, πολύ συχνός αερισμός των αιθουσών και πλύσιμο χεριών πέντε φορές τη μέρα.

Το πρόβλημα και στην Ισπανία είναι η έλλειψη χώρων προκειμένου να σπάσουν τα τμήματα. Η κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι για τη διδασκαλία, όπως βιβλιοθήκες και κυλικεία. Τόσο η κυβέρνηση της Καταλονίας όσο και η περιφέρεια της Μαδρίτης έχουν προαναγγείλει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μάλιστα, η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της περιφερειακής κοινότητας της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 370 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 10.610 έκτακτων εκπαιδευτικών για να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, όπως και ότι θα κάνει 100.000 τεστ αντισωμάτων στους εκπαιδευτικούς. Απίστευτη γαλαντομία, καθώς το κόμμα της, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά εδώ και πολλά χρόνια την περιφέρεια της πρωτεύουσας, έχει πετσοκόψει κυριολεκτικά τη δημόσια παιδεία...
Κορίνα Βασιλοπούλου
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: