9.8.20

Πως έγινε η μοιρασιά...


Ιδού τα ποσοστά επήρειας στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου...
Ο διάβολος κρίνεται στις λεπτομέρειες, γράφει ο Βασίλης Σκουρής για την συμφωνία με την Αίγυπτο και αναμένει -και καλά κάνει- "τα σημεία εκείνα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας".
Ωστόσο...
όπως προσθέτει, "τα ακριβή στοιχεία, βεβαίως, δεν μπορεί να μείνουν κρυφά επί μακρού, η κυβέρνηση απλώς δεν αποκαλύπτει τη συμφωνία στο σύνολό της, ελπίζοντας να κερδίσει παραπάνω πόντους στο επικοινωνιακό παιχνίδι".

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με όσα γράφει στην στήλη του («Παιχνιδια Εξουσίας»): 
Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί και τέταρτο νησί της Μεσογείου, έχει επήρεια 88-90% . Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι δεν υπάρχει χάραξη δυτικά του 26ου Μεσημβρινού, που τέμνει εγκάρσια το νομό Λασιθίου, ένα κομμάτι του νησιού, που βρίσκεται ακριβώς «απέναντι» από την Αίγυπτο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Ρόδος, Κάσος και Κάρπαθος, έχουν επήρεια από λίγο πάνω έως λίγο κάτω από 80%, ενώ, όπως επισημαίνει στη δήλωσή του και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν αναγνωρίζεται σε συστάδα  νησιών νοτίως του Λασιθίου, τουλάχιστον ένα από τα νησιά αυτά, που έχει μάλιστα οικονομική ζωή (και, συνεπώς, και ΑΟΖ), το Κουφονήσι!

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο συνολικός διαμοιρασμός της θαλάσσιας ζώνης έγινε σε ποσοστό 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα-τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραψαν χθες για 54% και 46% αντίστοιχα. Ο διαμοιρασμός αυτός, πάντως, αν σωστά κατανοούμε, δείχνει πως δεν εφαρμόστηκε η αρχή της μέσης γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι η χάραξη φτάνει έως τον 28ο Μεσημβρινό, που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο, αφήνοντας έξω το Καστελόριζο, όπως και το υπόλοιπο κομμάτι της περιοχής.

Για τη συνολική χάραξη μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, όπως έγραψαν χθες την Παρασκευή τα «Παιχνίδια Εξουσίας», θα χρειαστεί όχι απλώς δεύτερος γύρος, αλλά και τρίτος γύρος συμφωνίας… 

πηγη ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: