13.8.20

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 800 νεκροί από την παραπληροφόρηση...

Controls to manage fake news in Africa are affecting freedom of ...Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως, το πρώτο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, υποστηρίζει πως...
περίπου 5.800 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας λανθασμένης πληροφόρησης από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πεθάνει επειδή ήπιαν μεθανόλη ή καθαριστικά προϊόντα με βάση το αλκοόλ, καθώς πίστευαν πως αποτελούν θεραπεία για την Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επισημάνει στο παρελθόν πως η "πανδημία της πληροφόρησης" (Infodemic), μπορεί να εξαπλωθεί εξίσου ταχύτατα με τον ιό, με τις θεωρίες συνωμοσίας, τις φήμες και το "πολιτιστικό στίγμα" να ευθύνονται εξίσου για τραυματισμούς και θανάτους.

Η ψευδής πληροφόρηση κοστίζει ζωές

Πολλά από τα θύματα, είχαν ακολουθήσει οδηγίες, οι οποίες έμοιαζαν αξιόπιστες και υπόσχονταν πρόληψη, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σκόρδου ή βιταμινών. Όπως επισημαίνεται και στη μελέτη, υπήρξαν άνθρωποι που κατανάλωσαν ακόμα και ούρα αγελάδας.

Καταλήγοντας, η μελέτη υπερτονίζει τη σημασία της παρέμβασης, είτε από κρατικής μεριάς, είτε από διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν επικριθεί για την "χλιαρή" ανταπόκρισή τους επί του ζητήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, πολλοί εκμεταλλεύονται την πανδημία, προκειμένου να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, πουλώντας μη αποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία επιμένουν να υπόσχονται "δια μαγείας" θεραπεία.

Θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο

Καθώς οι έρευνες για την παραγωγή και διάθεση του εμβολίου στην αγορά προχωρούν, οι συνωμοσιολόγοι πληθαίνουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να διασπείρουν διαφόρων ειδών θεωρίες.

Πρόσφατη έρευνα για τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ, έδειξε πως το 28% των Αμερικανών πιστευεί πως ο Bill Gates χρησιμοποιεί τα εμβόλια προκειμένου να "φυτέψει" στους ανθρώπους μικροτσίπ.

Γιατροί επισημαίνουν στο BBC, πως οι προσπάθειες για το εμβόλιο μπορεί να υπονομευτούν σημαντικά, εξαιτίας της δισποράς ψευδών ειδήσεων...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: