4.8.20

Άλλο 1 εκατ. στο «αμαρτωλό» Ταμείο...

Νέα και στοχευμένα ερωτήματα για το -γνωστό και ως «αμαρτωλό»- Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού καλούνται να απαντήσουν στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη, αλλά και ο...

 υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Με τους δυο υπουργούς να έχουν προ ημερών εγκρίνει επιχορήγηση ύψους 1.084.379,67 ευρώ προς το Ταμείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκης υπέβαλε αίτημα κατάθεσης εγγράφων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας ουσιαστικά τα δύο κυβερνητικά στελέχη να καταθέσουν «όλα τα έγγραφα και παραστατικά για τις επιχορηγήσεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας (μια από τις γνωστότερες offshore του Δημοσίου του γνωστού επανακάμψαντος πολιτικού συστήματος)», όπως περιγράφει ο ίδιος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δικαστική διερεύνηση
Το ποσό της επιχορήγησης αφενός μοιάζει παχυλό για ένα Ταμείο που έχει τεθεί σε εκκαθάριση, αφετέρου παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές που είναι σήμερα υπό δικαστική διερεύνηση. Σημειώνεται ότι ο νόμος του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Κ. Στρατή, προέβλεπε ετήσια κρατική χρηματοδότηση 30.000 ευρώ για το Ταμείο, δηλαδή 33 φορές μικρότερη από το ποσό που χορήγησαν με μια υπογραφή οι κ. Μενδώνη και Σκυλακάκης.

Από την αρχή της περιβόητης «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Ταμείου, η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού είχε θέσει το ερώτημα εάν η συγκεκριμένη μέθοδος «θα σημάνει απλώς το να κουκουλωθούν οι υποθέσεις του Ταμείου και να βρεθεί ένας αθόρυβος τρόπος να βρεθεί η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ να ροκανίζει ξανά την επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού στο όνομα των εργαζομένων».

Ο -διορισμένος από την κ. Μενδώνη- εκκαθαριστής έχει επιβεβαιώσει με έγγραφό του στη Βουλή ότι έχει προβεί σε πληρωμές προς την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στις 13 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαρτίου, χωρίς να αναφέρεται σε ποσά. Με το αίτημά του στη Βουλή, ο κ. Βερναρδάκης ζητά να κατατεθεί προς ενημέρωση των πολιτών κάθε έγγραφο που αποδεικνύει τις δαπάνες του Ταμείου για την κάλυψη αναγκών και δραστηριοτήτων της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, έως και στοιχεία για τον απολογισμό του Ταμείου το 2019 και τον προϋπολογισμό του 2020.

Είναι ήδη γνωστή -και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις- η επιχορήγηση ύψους 100.000 από το Ταμείο προς την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για τις ανάγκες συνεδρίου της. Η συγκεκριμένη πρακτική επιχορήγησης της Ομοσπονδίας από το Ταμείο έχει ελεγχθεί και κριθεί παράνομη στο παρελθόν από τους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που μάλιστα είχαν ζητήσει επιστροφή των χρημάτων. Και για τη συγκεκριμένη δαπάνη ζητά ο κ. Βερναρδάκης σχετικά έγγραφα, βάζοντας με το αίτημά του στο κάδρο των ευθυνών και τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος ως πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ οφείλει να γνωρίζει για τους καταλογισμούς που έχουν ζητήσει τα στελέχη του.

Μηνυτήρια αναφορά
Οι απαντήσεις του υφυπουργού Οικονομικών αναμένονται με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα κληθεί να διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι επίκειται κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη και Κ. Στρατή για τη διερεύνηση της «κατάφωρης παρανομίας», όπως έχουν χαρακτηρίσει τη δαπάνη των 100.000 για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ...

Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: