30.9.15

Ο πόλεμος των φατριών...


...το οικογενειακό σχίσμα και οι 4 μονομάχοι της ΝΔ...
Υπόγεια σύγκρουση δύο πρώην προέδρων, εμφύλιο τζακιών και φατριών κι ένα ενδοοικογενειακό σχίσμα έχει αποφέρει μέχρι στιγμής η προεδρική κούρσα της Νέας Δημοκρατίας - μια κούρσα, της οποίας ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την...
επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Με δεδομένο δε, ότι έως τώρα η γαλάζια παράταξη μάλλον παράγει περισσότερους προθύμους προέδρους απ' όσους μπορεί να καταναλώσει, η αφθονία στη δήλωση προθέσεων μάλλον δύσκολα θα μετατραπεί και σε απτές υποψηφιότητες, καθώς πολλοί εκ των δελφίνων δυσκολεύονται να βρουν τις 50 αναγκαίες υπογραφές.

Σ' αυτό το σκηνικό, και με τις υπόγειες συγκρούσεις να μαίνονται, το κάδρο δείχνει πως η τελική αναμέτρηση μάλλον θα κριθεί μεταξύ τεσσάρων - των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Απόστολου Τζιτζικώστα και, πιθανώς, 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Στο μέτωπο της τακτικής, τον ρυθμό εξακολουθεί να δίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένοντας να μην ανακοινώνει την υποψηφιότητά του έως ότου έχει στα χέρια του το μέγιστο δυνατό μήνυμα ισχύος: Στόχος του είναι να συγκεντρώσει μακράν τις περισσότερες υπογραφές στήριξης - γεγονός που, κατά πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του - θα προσδώσει αυτομάτως στην υποψηφιότητά του δυναμική νίκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχυς που έχει βάλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φθάνει στις 200 με 250 υπογραφές από τα, συνολικά 588, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ. Ενας τέτοιος αριθμός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα τον φέρει όχι μόνον στη θέση του μεγάλου φαβορί για την προεδρία αλλά θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από δελφίνους με πολύ πιο αδύναμη κομματική στήριξη.

Στο χτίσιμο του ηγετικού του προφίλ οφείλεται και η επιλογή του να μην δεχθεί υπογραφές στήριξης από βουλευτές ή περιφερειάρχες - μια επιλογή η οποία, κατά τις διαρροές συνεργατών του, συνιστά μήνυμα «προάσπισης της ενότητας» στην επόμενη μέρα. Το ηγετικό τακτ Μεΐμαράκη, όμως, μάλλον εξαντλείται εδώ, καθώς δεν έκρυψε χθες τη δυσφορία του για τις κινήσεις του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, που φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Πυρά κατά Τζιτζικώστα εκτοξεύει και το στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάχεται ταυτόχρονα κόντρα και στο οικογενειακό «σχίσμα». Η πλευρά Μητσοτάκη βάζει θέμα συνταγματικού ασυμβίβαστου στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα επειδή, ως περιφερειάρχης, δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής. Τούτο, πάντοτε με βάση τα επιχειρήματα Μητσοτάκη, εγείρει σοβαρό πολιτικό και θεσμικό ζήτημα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, επειδή το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο.

Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, που κυκλοφόρησαν χθες, έφεραν συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ να εισηγούνται να ληφθεί απόφαση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα απορρίπτει οποιαδήποτε εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα - πρόκειται, όμως, για εισήγηση που δεν δείχνει να έχει τύχη καθώς είναι απολύτως αντίθετη με το καταστατικό της ΝΔ και θα σήμαινε αυτομάτως παρέμβαση και αλλοίωση της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας για την προεδρική εκλογή.

Οι μάχες παρασκηνίου, ωστόσο, και τα σφοδρά πυρά εναντίον του μάλλον ενισχύουν το προφίλ Τζιτζικώστα, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της ΝΔ. "Εάν ήθελαν να δώσουν πόντους στον Τζιτζικώστα ως φορέα του 'νέου' το πέτυχαν», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο παλαιού γαλάζιου κοινοβουλευτικού στελέχους.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης εξακολουθεί να αποκρούει σθεναρά τις αιτιάσεις περί ασυμβίβαστου, διαμηνύει ότι θα παραμείνει στη μάχη μέχρι τέλους και δείχνει σαφώς να επενδύεει στο μέλλον. Ουσιαστικά η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι να κατοχυρώσει ντε φάκτο το «χρίσμα» του αντι-Τσίπρα της κεντροδεξιάς προλαβαίνοντας τους λοιπούς διεκδικητές της γενιάς του - ανάμεσά τους και τον Κώστα Μπακογιάννη. Σ' αυτή την προσπάθεια ποντάρει στην «έκπληξη» της συγκέντρωσης ενδεχομένως και 100 υπογραφών και δεν διστάζει να πάει κόντρα στην παραίνεση Καραμανή να μην είναι υποψήφιος.

'Ετερο «χρίσμα», εκείνο του εκφραστή της υπερσυντηρητικής και «ιδεολογικά καθαρής» δεξιάς διεκδικεί ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, απόντος του Μάκη Βορίδη ο οποίος, κατά δήλωσή του, αποφάσισε να μην δώσει τη μάχη γιατί θα δεχόταν «χτυπήματα κάτω από τη μέση» που θα «διαιρούσαν τον κόσμο».
Και ο 'Αδωνις, πάντως, υποστηρίζει ότι θα μείνει στην κούρσα μέχρι τέλους, ποντάρει στη στήριξη Σαμαρά και μέχρι χθες δήλωνε ότι είχε συγκεντρώσει 30 υπογραφές μέσα σε μισή ημέρα. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ανάμεσα στις εν λόγω υπογραφές δεν βρισκόταν, επίσης κατά δήλωση του ίδιου, εκείνη του Μάκη Βορίδη…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: