30.9.15

Αποστάσεις Μέρκελ...

από την τουρκική πρόταση για  «ζώνη ασφαλείας» στην βόρεια Συρία...
για τους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία πήρε η Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της προς...
τους βουλευτές του κόμματός της στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε χθες ότι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στο συριακό έδαφος θα θέσει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο να σφαγιαστούν, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για δημιουργία τριών μεγάλων προσφυγικών καταυλισμών εντός Συρίας.

Η τουρκική πρόταση έκανε λόγο για τρεις πόλεις από κοντέινερ, σε κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο 300.000 άνθρωποι, όπως εξήγησε ο τούρκος πρωθυπουργός τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους, από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως θα συζητήσει με τους εταίρους της τις ερχόμενες μέρες την πρόταση της Τουρκίας και των μελών της συριακής αντιπολίτευσης για την πιθανή δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στην βόρεια Συρία.

«Αν δεν είμαστε ικανοί να εγγυηθούμε ασφάλεια, τότε μια κατάσταση μπορεί να προκύψει που πιθανόν να είναι χειρότερη από εκείνη της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με πολλούς συμμετέχοντες στη συνάντηση, κάνοντας αναφορά στην σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995.

Εχει διατυπωθεί η ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να συντρίψει μια τέτοια ζώνη ασφαλείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: