30.9.15

Προσφυγικό και Κυπριακό στο τραπέζι της συνάντησης, Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη...

Αργά χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στην συζήτηση κυριάρχησε το Προσφυγικό, δεδομένου ότι...

Ελλάδα και Τουρκία υφίστανται τις συνέπειες του κύματος των προσφυγικών ροών ενώ επιμένουν πως το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία των δύο χωρών με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ψηλά στην ατζέντα μπήκε, όπως αναμενόταν, και το Κυπριακό. Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένης της δυναμικής υπέρ της λύσης που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών-μεταφορών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες -μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης-, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Νταβούτογλου επανέφερε την πρόταση για συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην γείτονα χώρα και προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί επισήμως την Αγκυρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: