29.9.15

Νέα εργασιακή νομοθεσία στην Ευρώπη θα προτείνει ο Γιούνκερ...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο κανόνων που θα προτείνει η Κομισιόν την ερχόμενη άνοιξη θα μειώσει τις διαφορές στην εργατική νομοθεσία στα κράτη μέλη.

Απευθυνόμενος στο...
συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέκρινε παράλληλα την τάση απομάκρυνσης από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και την μερική απασχόληση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα «ομαλότητα».

«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι θα προταθούν νέοι κανόνες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούν να «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.

«Κατ' αυτό τον τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα συμβάλλουμε στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ανέλαβε επικεφαλής της Κομισιόν πριν από 11 μήνες, είχε εξαγγείλει πρόσφατα ότι θα προτείνει την εναρμόνιση των κανόνων για την απασχόληση στην ΕΕ, αν και μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για τα σχέδιά του.

Το ζήτημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της στην ΕΕ πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της σε αυτή ή την έξοδό της από τους κόλπους της ως το 2017.

Οι κανόνες που θεσπίζουν οι Βρυξέλλες για την απασχόληση είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλείς για τη βρετανική δεξιά, αν και μέρος της βρετανικής κεντροαριστεράς τάσσεται υπέρ τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιούνκερ ευχήθηκε η Ευρώπη να «καλωσορίσει» τους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι είναι «υποχρέωση της Ευρώπης» να τους υποδεχθεί.

«Καλωσορίζω τους πρόσφυγες!», είπε χειροκροτούμενος από τους 509 συνέδρους της ΕΣΣΟ, το οποίο διεξάγει το Συνέδριό του στο Παρίσι, παρόντος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη αλληλεγγύης και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τους υποδεχθεί με θέρμη», έκρινε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα εναντίον της άκρας δεξιάς και όλων όσοι απευθύνονται στα αισθήματα αγανάκτησης, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εξαιτίας της κρίσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ δήλωσε πάντως περήφανος για το γεγονός πως η Ευρώπη συνεχίζει να επιλέγεται από περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Κίνα και η Ρωσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: