31.7.12

Χωρίς συμφωνία...


Χωρίς συμφωνία σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, παρουσία της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου. Οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν τις... διαβουλεύσεις τους και θα έχουν νέα συνάντηση εντός των επομένων ημερών.

Παρά τις καθυσηχαστικές δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη μετά τη συνάντηση, φαίνεται πως παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη λήψη των νέων μέτρων. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ακολουθούν πλέον την ίδια γραμμή, θεωρώντας μείζον ζήτημα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2016, διότι εκτιμούν ότι, σε διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι κοινωνικές αντοχές για να περάσει το πακέτο.

Ουσιαστικά, αμφότεροι ζητούν να ληφθούν τώρα μέτρα περίπου 6 δισ. χωρίς περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα(συμφωνούν μόνο σε περικοπές των μισθών στις ΔΕΚΟ) , υποστηρίζοντας ότι το βάρος πρέπει να πέσει αυτή τη στιγμή στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Όπως λένε, οι περικοπές των 5,5 δισ. ευρώ που απομένουν πρέπει να απλωθούν σε τέσσερα χρόνια, ώστε η προσαρμογή να μην είναι τόσο βίαιη για τους πολίτες, και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν , το ύψος των απαιτούμενων μέτρων για εισοδηματικές περικοπές να περιοριστεί.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, παρότι προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ του Στουρνάρα και των Βενιζέλου-Κουβέλη, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Οικονομικών και επιμένει στην άποψη για ενιαίο πακέτο 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να κλειδώσει αμέσως, ούτως ώστε να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης προς την τρόικα και αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Όπως λένε στο Μαξίμου, πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί το πακέτο και μετά να τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης, το οποίο η τρόικα, απηχώντας ουσιαστικά τις γερμανικές θέσεις, ούτε καν συζητά αυτή τη στιγμή. Προειδοποιούν επίσης ότι η γραμμή Κουβέλη-Βενιζέλου ενέχει τον κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης με την τρόικα, κάτι που θα βάλει σε νέες περιπέτειες τη χώρα, τόσο σε ό,τι αφορά την αναζωπύρωση των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ όσο και σε σχέση με την επόμενη mega - δόση των 31 δισ. ευρώ, η οποία θα τεθεί εν αφμιβόλω.

Η διαφορά προσέγγισης ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να ακυρώσουν το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης ούτε να θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
πηγη voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: