30.7.12

Μυρωδάτο ναρκωτικό στην αγορά...


Την άμεση απόσυρση των σκευασμάτων «spice», τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά ως αρωματικό ποτ πουρί, αλλά καπνίζονται ως υποκατάστατα κάνναβης, αποφάσισε ο ΕΟΦ.
Σύμφωνα με το Έθνος, το «ξήλωμα» των καμουφλαρισμένων ναρκωτικών ξεκίνησε από κατάστημα ψιλικών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το οποίο...
είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα ως προμηθευτής «spice» προϊόντων, που παρουσιάζονται ως ασφαλή υποκατάστατα του χασίς και υπόσχονται το ίδιο αποτέλεσμα «ψυχοτρόπων εμπειριών».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όλα ξεκίνησαν όταν ένας πολίτης, ο οποίος γνώριζε περί τίνος πρόκειται, είδε να πωλείται το συγκεκριμένο προϊόν και έκανε καταγγελία στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Αυτό με τη σειρά του ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και από εκεί ζητήθηκε η εξέταση δειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους, η οποία έδειξε ότι το προϊόν περιέχει ουσίες που μιμούνται τη δραστική ουσία της κάνναβης.

Έπειτα από αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην απόσυρση τεσσάρων σκευασμάτων «ποτ πουρί αρωματικών» που εισήγε στην Ελλάδα συγκεκριμένη εταιρεία. Πρόκειται για τα «FREEDOM FLY HIGH», «FREEDOM EU EDITION 2G», «ULTRA CLOUD10 1G» και «HEAD TRIP No10», ποτ πουρί αρωματικά χώρου παραγωγής ΗΠΑ, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ «είναι τεμάχια αποξηραμένου φυτικού ιστού, που είναι δυνητικά ικανά να χρησιμοποιηθούν ως γόμωση σε τσιγάρα και να καπνιστούν». Ο ΕΟΦ κάλεσε την εισαγωγική εταιρεία να επικοινωνήσει με τους αποδέκτες των σκευασμάτων για την εφαρμογή της ανάκλησης.

Σημειώνεται ότι τα ναρκωτικά τύπου «spice», τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν το 2004 και μέχρι σήμερα πωλούνταν νόμιμα στην Ελλάδα, είναι εδώ και χρόνια απαγορευμένα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για βότανα ή άλλα αποξηραμένα φυτά, που ψεκάζονται με συνθετικούς αγωνιστές υποδοχέων κανναβιδοειδών.

Αυτές μιμούνται την τετραϋδοκανναβινόλη (τη δραστική ουσία της κάνναβης) και έχουν τις ίδιες ψυχοδραστικές ιδιότητες, «χτυπώντας» ανάλογα με τη σύνθεσή τους στο ανοσοποιητικό ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πρωτοεμφανίστηκαν το 2004 με την επωνυμία Spice, δύο χρόνια μετά άρχισαν να πωλούνται στο Ιντερνετ και μέχρι το 2009 έκαναν την εμφάνισή τους σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα κυκλοφορούν με δεκάδες εμπορικές ονομασίες και συσκευασίες με σχέδια που «κλείνουν το μάτι» στους υποψήφιους αγοραστές (νεκροκεφαλές, περίεργα συμπλέγματα κ.ά.). Η τιμή τους είναι περίπου 7 ευρώ το γραμμάριο.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τις εργασίες επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις νέες τάσεις στη χρήση ουσιών.

Οπως επισημάνθηκε, οι επιδράσεις των σκευασμάτων αυτών στον οργανισμό του χρήστη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, σε αντίθεση με την κάνναβη που είναι καλά μελετημένη, με γνωστές και προβλέψιμες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό καθιστά τα «spice» ναρκωτικά πιο επικίνδυνα από το χασίς, ενώ στον βαθμό που έχουν ήδη μελετηθεί έχουν βρεθεί συστατικά έως και εκατό φορές πιο δραστικά από την κάνναβη.

Κλινικά έχουν καταγραφεί συμπτώματα ευφορίας, άγχους, παράνοιας, ταχυκαρδίας, υπέρτασης, προκάρδιου άλγους, υποκαλιαιμίας, ευερεθιστότητας, τρόμου, παραισθήσεων και σπασμών σε υγιείς χρήστες.


peri-planomenos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: