30.7.12

Δασκαλόπουλος: Το Μνημόνιο είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αντικατασταθεί...


Κατά του Μνημονίου το οποίο χαρακτηρίζει ξεπερασμένο, τάσσεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επιστολή με έξι προτάσεις για την ελληνική οικονομία.

Ο... Δημήτρης Δασκαλόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων πως το Μνημόνιο θα έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα νέο ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτηρίζει αδιέξοδη την λογική των οριζόντιων περικοπών και της αύξησης φόρων, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, τις χαρακτήρισε αναγκαίες όμως συμπλήρωσε πως η σημερινή οικονομική συγκυρία καθιστά το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας απρόσιτο για ξένους επενδυτές. «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού στις αντίστοιχες αγορές, εφόσον οι προτάσεις μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν με πληρότητα και αποτελεσματικότητα», ανέφερε.

Στην συνέχεια άσκησε κριτική όχι μόνο στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στις ελληνικές κυβερνήσεις. Ανέφερε πως τέθηκαν λάθος προτεραιότητες και απέτυχαν οι προβλέψεις από την πλευρά της Τρόικα και η ελληνική πλευρά επέδειξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης από την ελληνική πλευρά.

«Ο καταστροφικός αυτός συνδυασμός επέφερε τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και προσέθεσε:

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνονται στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, είναι οι εξής:

Άμεση απελευθέρωση των 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Παράταση της περιόδου προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
Πώληση των ομολόγων της ΕΚΤ στην τιμή αγοράς συν εύλογο κέρδος και όχι στην ονομαστική τους αξία και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία.
Δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με ανάθεση μέρους των διαδικασιών στις τράπεζες.
Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση για δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: