25.4.24

Συναλλαγές με POS: Σε αυτούς τους κλάδους θα υπάρξει «κούρεμα»...Σε μικρές συναλλαγές με POS θα γίνεται το κούρεμα 50% στις χρεώσεις από τις τράπεζες, τους παρόχους και τις εταιρίες (Mastercard, Visa). 

Η μείωση αυτή θα αφορά συναλλαγές από 1 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ που θα γίνονται με POS και το μέτρο αυτό θα ισχύσει αφού...

πρώτα καταθέσει στη Βουλή την σχετική τροπολογία το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω POS αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων:

  • τα περίπτερα,
  • τα βενζινάδικα,
  • τα ταξί,
  • τα ψιλικατζίδικα
  • τις λαϊκές αγορές
  • αλλά και γενικότερα τα μικρομάγαζα.

Σημειώνεται δε πως οριζόντιο θα είναι –σύμφωνα με πληροφορίες -το πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας  και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει «απαγορευτικό» στις επιμέρους προμήθειες των παρόχων POS και των εταιριών (Mastercard, Visa).Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες «σπάνε» σε τρία κομμάτια και έτσι αθροίζεται η τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα,  η προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Συνεπώς , η συνολική προμήθεια κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 1% ( και μπορεί να φτάσει και το 2%).

Μάλιστα οι τράπεζες ενδέχεται να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών από το 0,20% στο 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες όχι όμως και οι υπόλοιποι κρίκοι που αυξάνουν τις πρόσθετες επιμέρους προμήθειες μέχρι το 1% – 2%  και για αυτό το αρμόδιο  υπουργείο να παρεμβαίνει νομοθετικά βάζοντας πλαφόν 0,5% το ύψος των χρεώσεων.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: