14.4.24

Θρίες και θρύψαλα στο χρηστήριο του Φοίβου Απόλλωνα...



Πικροδάφνες μασουλάνε, φως φανάρι, οι υψηλοί προσκεκλημένοι στο Φόρουμ των Δελφών, εισπνέοντας ταυτοχρόνως αιθέρια ντουμάνια από λουλάδες περιέχοντες ψυχοτρόπα βοτάνια, οπότε σε κατάσταση ευφορικής έκστασης εκστομίζουν άναρθρους σιβυλλικούς χρησμούς του τύπου: «ο πρωθυπουργός τρέχει μόνος του σε αγώνα στίβου και κινδυνεύει να τερματίσει δεύτερος». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, όστις, μετά το πατατράκ... του περασμένου καλοκαιριού, αναζητεί νέο ρόλο για να κρατηθεί στο προσκήνιο και μάλλον τον βρίσκει στο πρόσωπο της σύγχρονης Πυθίας, που αναμφιβόλως κολλάει γάντι στην επαμφοτερίζουσα ιδιοσυγκρασία του. Προμηνύονται απανωτά γκραν σουξέ! Επτακόσιαι χιλιάδαι δίσκοι έκαστον! Και πού ’σαι ακόμα!

Υπνωτισμένοι, εξαιτίας της ομιχλώδους περιρρέουσας ατμόσφαιρας, οι διοργανωτές των θεόπνευστων συζητήσεων στις παρυφές του Παρνασσού σκοπεύουν να αντικαταστήσουν δίχως άλλο τις αναπαυτικές πολυθρόνες των ομιλητών με άβολους τρίποδες, στη βάση των οποίων θα καβουρδίζονται διαρκώς δαφνόφυλλα, μπανανόφλουδες και τρίφυλλα. «Η πολιτική δεν είναι μόνο Τικ Τοκ» πρόσθεσε ζαλισμένος από τις αναθυμιάσεις ο αυτόκλητος μάντης και κάποιοι έσπευσαν να διανθίσουν με πολυποίκιλες ερμηνείες τα «ήξεις-αφήξεις» του. Εξέλαβαν τη φράση ως ευθεία βολή προς τον Κασσελάκη, ο οποίος ως γνωστόν διαπρέπει στα σόσιαλ μίντια και δη στο συγκεκριμένο κινέζικο προϊόν.

Θου Κύριε... Καθότι οι ίδιοι θεώρησαν πως το «τρέχει μόνος του», αναφορικά με τον ένοικο του Μαξίμου, σημαίνει πως δεν έχει αντίπαλο και άρα ο Αλέξης προεξοφλεί την παταγώδη αποτυχία του διαδόχου του στις ευρωεκλογές. Οι οπαδοί του νέου προέδρου, ωστόσο, εστιάζουν στο εδάφιο περί τερματισμού, συνάγοντας το αυθαίρετο όσο και υπερφίαλο συμπέρασμα πως, αφού «κινδυνεύει να βγει δεύτερος» ο νυν, τότε η πρωτιά ανήκει δικαιωματικά στον εκκολαπτόμενο πρωθυπουργό. Οπερ έδει δείξαι, ψήφισε και φρίξε! Φρονώ πως ο προαλειφόμενος προφήτης προμηνύει εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειτα από τη διαχειρίσιμη ήττα του 2019, πήρε το παιχνίδι κυριολεκτικά πάνω του. Λογάριαζε, βλέπεις, εαυτόν ως το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της μισητής Νου Δου. Στο συνέδριο που ακολούθησε παρόπλισε εντελώς τα κομματικά δημοκρατικά αντίβαρα, τουτέστιν έμεινε ολομόναχος στο κουλουάρ και κορδώθηκε υπεροπτικά στον αφετήρα. Η εκπυρσοκρότηση ακούστηκε απελπιστικά αργά.

Ιδροκοπούσε στο ταρτάν, αλλά αντί να κόψει πρώτος το νήμα, όπως περίμενε, μπουρδουκλώθηκε πάνω του, δέθηκε χίλιους κόμπους και αντίκρισε με τα κιάλια τον τερματισμό. Το ίδιο ολέθριο σφάλμα διαπράττει τώρα και ο Κυριάκος, το επώνυμο του οποίου επ’ ουδενί λόγω εννοώ να επαναλάβω, καθόσον τυγχάνω αναπόδραστα προληπτικός. Σπαταλάει στην ευρωκάλπη το όποιο εθνικό κεφάλαιο θαρρεί πως κατέχει –τρομάρα του– οδεύοντας ολοταχώς προς την πολιτική χρεοκοπία. Ο αλέξειος χρησμός, πάντως, μπάζει πανταχόθεν νερά και μάλιστα από τα γάργαρα της Κασταλίας πηγής.

Απροφύλακτος ο Κούλης. δεν κινδυνεύει δυνητικά, είναι ήδη δεύτερος. Προηγείται με διαφορά στήθους ο ουδόλως ευκαταφρόνητος Κανένας, αντίπαλος άλλοτε του τρομερού Πολύφημου. Ο περιστασιακός κάτοικος της Ηρώδου Αττικού φαντάζει πιο ευάλωτος από τον ατυχή κύκλωπα, διαθέτοντας δύο, αντί για έναν, γουρλωτούς οφθαλμούς. Θαυμάζω, τέλος, την ευρύτητα πνεύματος του Στέφανου, που κάλεσε για ποδαρικό στο καινούργιο του διαμέρισμα τα κανάλια. -«Εχουμε ρεύμα», καυχήθηκε στην κάμερα, «η πρωτιά είναι απολύτως εφικτός στόχος». -«Αν χάσετε με δέκα μονάδες θα θεωρηθεί ήττα;» ρωτήθηκε. -«Οχι», απάντησε, «θα νικήσουμε στις εθνικές εκλογές». Εξυπνη αμερικανιά. Διότι αν τοποθετείς τον πήχη σε τόσο αβυσσαλέες αποστάσεις κι από κάτω να περάσεις, ευκόλως παριστάνεις τον θριαμβευτή.

Δημήτρης Νανούρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: