14.4.24

Βρισκόμαστε στο «μεσαίο σκαλοπάτι» μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης...


BBC για σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ...
Κρίσιμες ώρες για τη διεθνή κοινότητα μετά το χτύπημα με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στο αιματηρό χτύπημα του Τελ Αβίβ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Πλέον η προσοχή μετατοπίζεται στον άξονα Ιράν – Ισραήλ, παρά το... γεγονός ότι οι IDF συνεχίζουν απρόσκοπτα το αιματοκύλισμα στη Γάζα αλλά και τη Δ, Όχθη, και όλοι αναζητούν πώς θα κινηθούν οι εξελίξεις και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Δηλαδή εάν θα αρκεστεί το Ισραήλ στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης των 200 περίπου ιρανικών drones, ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση προχωρώντας σε αντίποινα;


Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει σε ανάλυσή του το BBC σε κείμενο που υπογράφει ο Frank Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες.




“Σημαντική απάντηση αλλά με ποια μορφή;”

«Το Ισραήλ υποσχέθηκε “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης».

Guardian: Η μοίρα της Μέσης Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή

Από μια κλωστή κρέμεται η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η ιστοσελίδα Guardian με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται στα χέρια τριών ανθρώπων.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση αυτή την ώρα που το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί θα χτυπήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί είναι οι τρεις είναι που θα αποφασίσουν και το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους. Τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση..

Ιράν: Λήξαν το θέμα

«Το θέμα θεωρείται λήξαν» λέει το Ιράν και προειδοποιεί το Ισραήλ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας» είπε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του ιρανικύ επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: