15.4.24

Ο μικρός χωροφύλακας γίνεται ανεξέλεγκτος…



Το Ισραήλ αισθάνεται ότι έχει γίνει τόσο ισχυρό που μπορεί να κάνει τα πάντα, αγνοώντας τις υποδείξεις ακόμα και των παγκόσμιων προστατών του και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια στιγμή ανεξέλεγκτες εξελίξεις...

Το Ισραήλ είναι ένας περιφερειακός, πανίσχυρος, χωροφύλακας. Τον έχουν καταστήσει έτσι οι Αμερικανοί, επειδή αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα με τόσους αντιπάλους και εχθρούς που το περιβάλλουν. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτός ο χωροφύλακας αρχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις και τις προτροπές του αφεντικού;

Ασφαλής απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει. Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι, αν το Ισραήλ- αυτός είναι  ο περιφερειακός χωροφύλακας- καταστεί ανεξέλεγκτος,  αυτό που γίνεται σήμερα στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι μόνο η αρχή για να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες του φρενοκομείου.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ και όλης της Δύσης στο Ισραήλ είναι στρατηγική επιλογή. Αυτό το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και γι’ αυτό επί μισό και πλέον αιώνα είναι δύναμη κατοχής και αρνείται να δώσει λύση το παλαιστινιακό πρόβλημα, κάτι που θα έφερνε ηρεμία στην περιοχή. Καθώς αισθάνεται πανίσχυρο και θεωρεί τους αντιπάλους του αδύναμους, κυβερνήσεις του και πρωθυπουργοί κινούνται κατά καιρούς ανεξέλεγκτα. Οι απαντήσεις του σε οποιαδήποτε επίθεση που δέχεται είναι ασύμμετρες. Εδώ και μήνες ισοπεδώνει την Γάζα χτυπώντας αδιακρίτως αμάχους. Αδιαφορεί για την ανθρωπιστική καταστροφή και αγνοεί τις εκκλήσεις ακόμα και των προστατών του Αμερικανών.

Ο Νετανιάχου αισθάνεται τόσο ισχυρός και ανεξέλεγκτος που προκαλεί τη σύγκρουση και με το Ιράν, επιδιώκοντας την άμεση εμπλοκή των Αμερικανών. Γι’ αυτό επιτέθηκε στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν Ιρανοί-και στρατιωτικοί- αξιωματούχοι.

Η απάντηση του Ιράν ήταν υποχρεωτική, αλλά δεν ήταν ασύμμετρη. Το καθεστώς του Ιράν δεν επιδιώκει στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Και ο Μπάιντεν, που σε λίγους μήνες έχει εκλογές, δεν θέλει διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Διότι, εκτός όλων των άλλων, αυτή μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν έναν πρόεδρο που θα τον θεωρούν υπεύθυνο για την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων. Ο Τραμπ παραμονεύει.

Όμως, όλα αυτά μπορεί να μην ισχύουν αν ο περιφερειακός χωροφύλακας, το Ισραήλ του Νετανιάχου,   δεν ακούσει τον παγκόσμιο προστάτη του, τις ΗΠΑ του Μπάιντεν και ωθήσει προς περαιτέρω σύγκρουση. Τέτοια δείγματα υπάρχουν ήδη και τίποτα δεν αποκλείεται στη συνέχεια.

Επί μισό και πλέον αιώνα το Ισραήλ, χώρα κατοχής ξένων εδαφών, αρνείται να συμφωνήσει στη μόνη λύση που μπορεί να εκτονώσει μόνιμα την κατάσταση: τη δημιουργία χωριστού παλαιστινιακού κράτους. Όσο αυτή η λύση δεν δίνεται το Ισραήλ θα ζει σιδερόφρακτο, σε μόνιμη ανασφάλεια. Θα απειλείται άλλοτε από επιθέσεις σαν της Χαμάς και άλλοτε από σοβαρότερες, από χώρες σαν τον Ιράν.

Και είναι θλιβερό και απογοητευτικό που οι δυτικοί ηγέτες, με πρώτους τους Αμερικανούς, δεν επιβάλλουν αυτή τη λύση, τη μόνη που μπορεί να βγάλει την περιοχή από τη μόνιμη αναταραχή.

Μάλιστα, όσο το Ισραήλ θα αισθάνεται ότι έχει γίνει τόσο ισχυρό που μπορεί να κάνει τα πάντα, αγνοώντας τις υποδείξεις ακόμα και των παγκόσμιων προστατών του, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια στιγμή ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Όσοι δεν το βλέπουν απλώς εθελοτυφλούν…

Γιώργος Καρελιάς - News247

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: