18.4.24

Πιστεύετε όντως στα θαύματα κύριε Κασσελάκη;...



Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια ανάρτηση στο Χ, στην οποία αποκαλύπτει ορισμένα πράγματα για τον ίδιο, σε εξομολογητικό τόνο.

Γράφει:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι... ακόμα και στις εκμυστηρεύσεις μου, στις αφηγήσεις μου, στις προσωπικές στιγμές που συνθέτουν τη ζωή μου, είμαι ο εαυτός μου. Ξέρετε πια την καρδιά μου. Απέναντι, αυτοί που πάντα φωνάζουν. Όταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα πως πιστεύω.


Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τούς ανήκει η οικογένεια. Όταν με την πολιτική τους, κάνουν αδύνατο σε νέο κόσμο, να αρχίσει οικογένεια. Λοιπόν, σας έχω νέα. Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά, τελειώνει εδώ.

Οι προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά για τα παιδιά τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους.

Τι σημαίνει πρόοδος; Ότι δεν έχεις ανάγκη να διαφημίσεις τον πατριωτισμό σου με χουντικά συνθήματα όπως οι Αυτιάδες αυτού του τόπου. Τι σημαίνει πρόοδος; Όταν μπορεί μέσα σου να πιστεύεις βαθιά, αλλά ως πολίτης πιστεύεις επίσης βαθιά στον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Με διάλογο, με αγάπη, με συναίνεση. Ξεκινάμε για την πρόοδο».

Αναγνωρίζω το θάρρος σας να διεκδικήσετε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως και το ότι δηλώσατε ευθαρσώς τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό και έχετε την εικόνα μιας ευτυχισμένης οικογένειας.

Όμως: έχετε δίκιο όταν καταγγέλλετε τους πατριδοκάπηλους και τους εκμεταλλευτές της θρησκείας. Αλλά, ρίχνετε νερό στο μύλο του συντηρητισμού, της δεξιάς και της ακροδεξιάς όταν διαχωρίζετε το προσωπικό από το δημόσιο και λέτε «Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους» και «όταν μπορεί μέσα σου να πιστεύεις βαθιά, αλλά ως πολίτης πιστεύεις επίσης βαθιά στον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας».

Κάποια πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει ήδη από την Γαλλική Επανάσταση του 1789, όταν η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε την «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (26 Αυγούστου 1789)» στη βάση των αρχών του Διαφωτισμού. Σ’ αυτήν δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ της ιδιότητας του ατόμου και του πολίτη, απλά γιατί κάθε άνθρωπος θεωρείται αυτονόητα πολίτης και έχει αυτή την ιδιότητα ταυτόχρονα με εκείνη του ανθρώπου.

Λέτε, επίσης, κύριε Κασσελάκη ότι «καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ». Αυτό σημαίνει ότι το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» που χρεώνετε στη Χούντα και κατηγορείτε τον Γιώργο Αυτιά ότι το επαναλαμβάνει συνέχεια, πρέπει να το υιοθετήσει και η Αριστερά;

Αλήθεια, τι ακριβώς εννοείτε; Πιστεύετε όντως στα θαύματα και στους σταυρούς στις κολυμπήθρες; Η Αριστερά είχε πάντα ξεκάθαρες θέσεις για το ρόλο της θρησκείας. Ο Μαρξ έλεγε: «Η θρησκευτική οδύνη είναι έκφραση της πραγματικής οδύνης και συνάμα διαμαρτυρία ενάντια στην πραγματική οδύνη. Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου, η ψυχή άψυχων συνθηκών. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Εδώ ο Μαρξ κατανοεί γιατί ο άνθρωπος μπορεί να καταλήγει στη θρησκευτική πίστη, αλλά δεν την δικαιολογεί. Η καταληκτική του φράση είναι πως η θρησκεία αποτελεί «το όπιο του λαού».

Έχετε αναλογιστεί ότι με όσα αναφέρετε κάθε μέρα σπέρνετε σύγχυση και ιδεολογική θολούρα, με τρόπο που είναι παντελώς ξένος στην Αριστερά και στις παραδόσεις της; Και δεν το παίζω υπερασπιστής μιας κάποιας ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά όλα έχουν και ένα όριο. Και εσείς καθημερινά ξεπερνάτε κάθε όριο.

Καταλήγετε: «Με διάλογο, με αγάπη, με συναίνεση. Ξεκινάμε για την πρόοδο».

Όλα αυτά ακούγονται πολύ χριστιανικά, αλλά με αγάπη και συναίνεση πως ακριβώς ξεκινάμε για την πρόοδο; Και για ποια πρόοδο μιλάμε; Την πρόοδο των τεχνοκρατών και της αέναης ανάπτυξης; την πρόοδο που εξισώνεται με τη μεγέθυνση; που κατατρώει τα σωθικά του πλανήτη και έχει οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή; την πρόοδο του Μασκ και του Μπέζος; Του πρώτου που θέλει να φυτεύει τσιπάκια στον ανθρώπινο εγκέφαλο και του δεύτερου που αντικαθιστά τους εργαζόμενους στις αποθήκες της Amazon με ρομπότ;. Θέλουμε μια τέτοια πρόοδο στην Αριστερά; Μια πρόοδο που έχει στόχο την αντικατάσταση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Στη μακραίωνη ιστορία της η Αριστερά πολέμησε συνειδητά τη διάχυση της αστικής ιδεολογίας σε κάθε της μορφή: τεχνοκρατία, γραφειοκρατία, μιντιακό αποπροσανατολισμό, καταναλωτικά πρότυπα και ιδεολογικές ψευδαισθήσεις.

Σήμερα είναι λίγο παράξενο και παράδοξο να βλέπουμε τον ηγέτη ενός αριστερού κόμματος να καλλιεργεί (έστω και εν αγνοία του) αυτές τις ψευδαισθήσεις.

Τάσος Τσακίρογλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: