15.4.24

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή...



Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει υποστηρίξει ότι με τη βοήθεια δυτικών συμμάχων του, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και Γαλλία, αναχαίτισε το 99% των εκτοξεύσεων κατά τη διάρκεια της επίθεσης...

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως «ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο».

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό με τους 16 νεκρούς, μεταξύ τω οποίων επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: