25.4.24

Τροχαίο στη Βουλή: Στο εδώλιο μετά από τρία χρόνια ο οδηγός της Ντόρας Μπακογιάννη...
Ξεκίνησε επιτέλους μετά από τρία χρόνια και ισάριθμες αναβολές, η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με κατηγορούμενο τον αστυνομικό, οδηγό του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της βουλευτή Ντόρας Μπακογιάννη, που στρίβοντας παράνομα αριστερά για να μπει στον αύλειο χώρο της Βουλής, χτύπησε θανάσιμα, τον Μάρτιο του 2021 τον 23χρονο μοτοσικλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη, ο οποίος ανέβαινε με πράσινο τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας...
Στο δικαστήριο είναι παρών ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια αστυνομικός, ο οποίος δια του συνηγόρου του εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του φοιτητή της ΑΣΟΕΕ, η οικογένεια του Ιάσονα, φίλοι του και πολίτες που συμπαρίστανται στο δράμα των συγγενών του θύματος. 

Η ατμόσφαιρα στη δικαστική αίθουσα γρήγορα ηλεκτρίστηκε, καθώς η υπεράσπιση επιχείρησε να αλλοιώσει ουσιαστικά στοιχεία της υπόθεσης και να εμφανίσει εμμέσως τον θανόντα μοτοσικλετιστή ως υπαίτιο για τον χαμό του. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε άλλωστε η κατάθεση του βασικού αυτόπτη μάρτυρα και συνοδηγού του υπηρεσιακού οχήματος, προκαλώντας την οργή του ακροατηρίου και δεχόμενος μπαράζ ερωτήσεων από την έδρα, όταν υποστήριξε ότι «εμείς τόσα χρόνια πάντα μπαίνουμε με αυτό το τρόπο», παρά το ότι υπάρχει ένδειξη υποχρεωτικής πορείας ευθεία.

«Ελέγξαμε πολλές φορές και ξεκινήσαμε την πορεία για την είσοδο της Βουλής. Πηγαίναμε με 5 χιλιόμετρα. Όταν ανέβηκαν οι δύο πρώτες ρόδες στο πεζοδρόμιο, τρανταχτήκαμε από μια πολύ ισχυρή σύγκρουση. Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, εγώ χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Βγήκαμε έξω και πήγαμε προς τον μοτοσυκλετιστή. Ένας κύριος δήλωσε διασώστης, και εμείς κάναμε χώρο για να μην μαζεύονται πολλοί πάνω από τον Ιάσονα. Κάλεσα ασθενοφόρο. Μας είπαν να κινήσουμε το όχημα και κάλεσα την υπηρεσία μου. Μετά καθίσαμε στην άκρη για να έρθει το ΕΚΑΒ. Μας χτύπησε στην πίσω μεριά του αυτοκινήτου, στο φανάρι...».

Πρόεδρος: Υπάρχουν βέλη που δεν επιτρέπουν αυτή τη πορεία;

Μάρτυρας: Στο μήκος της Β. Σοφίας υπάρχουν ταμπέλες που απαγορεύουν τη στροφή αριστερά. Εκεί δεν υπάρχει τέτοια ταμπέλα.

Πρόεδρος: Υπήρχαν βέλη στην άσφαλτο που δείχνουν υποχρεωτική πορεία ευθεία;

Μάρτυρας: Ίσως να υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει. Εμείς τόσα χρόνια πάντα μπαίνουμε με αυτό τον τρόπο. Τροχονόμος υπάρχει και όποτε το κρίνει βγαίνει να κάνει ρύθμιση. Εκείνη την ημέρα ήταν στο πεζοδρόμιο, δεν έκανε ρύθμιση.

Πρόεδρος: Δεν αντιληφθήκατε τη μηχανή;

Μάρτυρας: Τη μηχανή δεν την αντιληφθήκαμε καθόλου. Όσο κι αν κοίταξα και εγώ, δεν φαινόταν η μηχανή, και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι υπήρχε μηχανή που θα έκανε τέτοια προσπέραση. Το απόγευμα πήγα στο νοσοκομείο, αφού έδωσα κατάθεση. Τις επόμενες ημέρες δεν μπορούσα να καταλάβω πώς έγινε το τροχαίο, είδαμε το βίντεο ότι έκανε προσπέραση από δεξιά, αλλά η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα, απλά έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Θεωρεί πως το όχημα θα φύγει ομαλά μέσα, αλλά το όχημα τελικά φρέναρε για να ανεβεί στο πεζοδρόμιο.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας: Ναι. Επειδή δεν υπήρχε πινακίδα.

Εισαγγελέας: Άλλο τι γινόταν και άλλο τι επιτρέπεται… Εδώ υπήρχε διαγράμμιση για υποχρεωτική πορεία ευθεία. Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαίωμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Ποσά χρόνια είστε αστυνομικός;

Μάρτυρας: Από το 2009.

Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;

Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.

Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;

Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.

Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…

Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.

Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται αποκλειστικό υπαίτιο θανάτου τον μοτοσυκλετιστή; Θεωρείτε πως δεν ευθύνεστε για οτιδήποτε; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει το απέναντι ρεύμα.

Πάρεδρος: Αν εγώ οδηγούσα και έκανα αυτή την κίνηση στη Β. Σοφίας, δεν θα είχα μεγάλη κύρωση; Πιστεύετε κύριε αστυνομικέ ότι θα είχα δίπλωμα σήμερα;

Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια αυτό γίνεται…


Κατά την εξέταση του μάρτυρα δεν ήταν λίγα τα σχόλια από το ακροατήριο, υποδηλώνοντας την αγανάκτηση των συγγενών και φίλων που έχουν κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου, με όσα καταθέτει ο μάρτυρας.

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα κατέθεσαν οι γονείς και τα δύο αδέλφια του Ιάσονα, που δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ο πατέρας του θύματος Παντελής Λαλαούνης δήλωσε στην κατάθεση του στο δικαστήριο ότι υπήρξε «προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στον θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μου». Είπε επίσης ότι ο γιος του οδηγούσε μηχανή τρία χρόνια και ήταν πολύ προσεκτικός χρησιμοποιώντας πάντοτε κράνος. «Ήμασταν μαζί το προηγούμενο βράδυ. Χαριτολογώντας, μου είχε πει "σταματά να δουλεύεις, εγώ είμαι εδώ". Και την άλλη μέρα...» ανέφερε, συντετριμμένος ο πατέρας. Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο, ο κ. Λαλαούνης είπε πως επέδειξε προκλητική συμπεριφορά, χωρίς να ενδιαφερθεί καθόλου για το θύμα: «Δεν ήρθε δίπλα στον γιο μου, δεν επικοινώνησε μαζί μας. Στο νοσοκομείο ήρθε ο συνοδηγός ...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: