2.4.24

Με ιδιώτες γιατρούς τα κενά στις εφημερίες...

Από την πίσω πόρτα και με «εξουσιοδότηση» της Βουλής προσπαθεί να βάλει στα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν τεράστιες και καταγεγραμμένες ανάγκες για προσωπικό, τους ιδιώτες γιατρούς ο Άδωνις... 

Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα ζητήσει από τη Βουλή να λάβει εξουσιοδοτική διάταξη προκειμένου, με υπουργική απόφαση, να Στόχος, όπως είπε, οι ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και να ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο θα ενταχθεί και η ρύθμιση για τις αμοιβές των γιατρών που θα πραγματοποιούν τα επ' αμοιβή απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι εισάγει «πρακτικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα».

Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί ήδη διατάξεις για τους όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η νέα ρύθμιση που εισάγει θα οδηγήσει σε «ισορροπία».

Υπερασπιζόμενος τα απογευματινά χειρουργεία, που στην ουσία νομιμοποίησαν το επάρατο φακελάκι, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης:«Για τα απογευματινά χειρουργεία η μόνη κριτική που θα μπορούσε να έχει βάση είναι οι δύο ταχύτητες. Το άρθρο 8 λέει ότι οι έχοντες χειρουργικές ειδικότητες μπορούν να βγάλουν επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι έχοντες πάσα άλλη ειδικότητα, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο. Άρα λύνουμε την ανισορροπία, με αυτόν τον τρόπο».

Όσον αφορά την ανάθεση έργου στα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες γιατρούς, είπε:

«Θα ζητήσω να λάβω από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορώ με υπουργική απόφαση να επιτρέπω και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ». 

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνεται και το ανάποδο. Για να υπάρχει πλήρης ισορροπία και δικαιοσύνη σε όλο τον ιατρικό χώρο και για να έχουμε πλήρη και ισόρροπη σχέση του ΕΣΥ με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο. Αυτό θα κάνουμε και πιστεύω ότι η Βουλή θα μου δώσει την εξουσιοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση και αυτή να προχωρήσει σωστά και να έχουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, περισσότερες υπηρεσίες υγείας, περισσότερη ευελιξία, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Μάλιστα, προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν, να μελετήσουν τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γιατροί που απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία επιτρέπεται επίσης να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, και στις κλινικές και στα νοσοκομεία». 

EΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: