28.3.24

Η συσπείρωση και η εξεταστική...

Σήμερα η «μεγάλη μέρα» της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης η αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία Ανδρουλάκη...

Εκπλήξεις φυσικά δεν αναμένονται – δεν αναμενόταν εξ αρχής άλλωστε.

Η πρόταση θα καταψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η ψηφοφορία.

Είναι το κλίμα που διαμορφώνεται, οι εντυπώσεις, που δημιουργούνται και πώς καθορίζονται οι επόμενες κινήσεις.

Θα ξεκινήσω από τα… εύκολα με τις κυβερνητικές επιδιώξεις και μετά θα σας ενημερώσω για τις θεαματικές κινήσεις που σκέφτεται η αξιωματική αντιπολίτευσης.

Πόλωση για συσπείρωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν είναι αποφασισμένος να υιοθετήσει επιθετική γραμμή μέχρι τις ευρωεκλογές.

Δεν θέλει να του διαμορφώσουν το κλίμα της αναμέτρησης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Και σχεδιάζει να πάρει αποφάσεις που ίσως αιφνιδιάσουν πολλούς. Αλλά σίγουρα θα επιλέξει την μετωπική αναμέτρηση με την αντιπολίτευση, καθώς θεωρεί ότι η πόλωση θα συσπειρώσει την εκλογική του βάση, η οποία είναι η πιο «χαλαρή» – για προφανείς λόγους, που καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις – απ’ όλων των κομμάτων.

Η ιδέα περί τακτικής δικαιοσύνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει σήμερα πώς θα «απαντήσει» στην πρόσκληση- πρόταση του Κώστα Καραμανλή «φέρτε πρόταση για προανακριτική».

Η μία σκέψη είναι να προτείνει στη ΝΔ να συναινέσει – χρειάζεται να συναινέσει και η κυβερνητική πλειοψηφία σε τέτοιου είδους κινήσεις βλέπετε – να συγκροτηθεί μία προανακριτική επιτροπή… «δύο ημερών»! Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα συγκροτηθεί μεν προανακριτική, αλλά μόνο για να παραπέμπει το φάκελο στη δικαιοσύνη, ώστε να ερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες Καραμανλή από την τακτική δικαιοσύνη.

Για όσους θυμούνται, αυτή είναι μάλλον μία ατυχής έμπνευση, καθώς ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Novartis. Τότε η προανακριτική έκανε αυτή ακριβώς τη διαδικασία, διότι έκρινε, λέει, πως τα αδικήματα δεν έγιναν «κατά την άσκηση των καθηκόντων» των υπουργών, αλλά «επ’ ευκαιρία».

Να μην σας μπερδεύω με τα νομικά, πρόκειται για μία έωλη ερμηνεία, που τότε την έκαναν ο Παρασκευόπουλος, ο Τζανακόπουλος και ο Καλογήρου (λένε), με διόλου επιτυχία πάντως…

Ειδικό Δικαστήριο

Η άλλη σκέψη, η στέρεη νομικά, όπως μου εξηγούν οι πιο σοβαροί, είναι να προταθεί κανονική προανακριτική επιτροπή, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, βασισμένο σε… άπειρο υλικό και σε ογκώδεις φακέλους – δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένουν καν την έκβαση της δικαστικής έρευνας. Έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί όπως προβλέπεται το άρθρο 86 του συντάγματος και τα πράγματα να οδηγηθούν – εφόσον το αποδείξουν οι εργασίες της επιτροπής – σε ειδικό δικαστήριο.

Και στις δύο περιπτώσεις θα κληθούν, όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Καραμανλής και η ΝΔ να αποδείξουν ότι εννοούν πως θέλουν να διερευνηθεί κάθε τι που μπορεί να αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες και δεν συγκαλύπτουν τίποτα.

Σήμερα θα έχουμε τα σπουδαία επ’ αυτού του θέματος… Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη δυσπιστία. 

Κάλχας - Ποντίκι

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: