1.11.22

Το Predator στοιχειώνει το Μαξίμου...


Αναταραχή προκαλούν στο Μαξίμου τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα, που ανέφεραν ότι... παρακολουθούνταν οι υπουργοί -φωτογραφίζεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης- που δεν είχαν καλές σχέσεις με συνεργάτες του πρωθυπουργού και ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε κομβικό ρόλο στη μεταφορά του Predator από την Κύπρο στη Ελλάδα.

Ο Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ, επισήμανε ότι τα ρεπορτάζ περιλαμβάνουν εικασίες, υποθέσεις και σχόλια χωρίς συγκεκριμένα ονόματα και ότι δεν υπάρχει κρατική Αρχή ασφάλειας που να είχε το κακόβουλο λογισμικό. Ο Γ. Οικονόμου, εντούτοις, είχε κληθεί να απαντήσει αν η Ν.Δ. διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. Το ερώτημα που δεσπόζει στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά τη στόχευση του συγκροτήματος του Β. Μαρινάκη, που αποτελεί μιντιακό στυλοβάτη της κυβέρνησης.

Βουλευτές της Ν.Δ. δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση βασικοί «παίκτες» του επιχειρηματικού-μιντιακού πεδίου. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα θεωρούσαν πως η κατάρρευση των γεφυρών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της προοπτικής της αυτοδυναμίας καθιστούν τη Ν.Δ. αναξιόπιστη και αποδυναμωμένη στα μάτια όσων τη στήριξαν σθεναρά. Από τα γαλάζια πηγαδάκια, εντούτοις, διακινείται και η εκδοχή ότι η κυβέρνηση -στο πλαίσιο υπόγειας συνεννόησης με φιλικά ΜΜΕ- επιχειρεί να μετακυλήσει το σύνολο των ευθυνών στον αποπεφθέντα Γρ. Δημητριάδη ώστε να προφυλαχθούν οι νυν ένοικοι του Μαξίμου από τυχόν νέες αποκαλύψεις.

Εκτός κάδρου PEGA ο Μητσοτάκης
Ερωτήματα ανακύπτουν και για τη χρονική στιγμή των δημοσιευμάτων. Την Τετάρτη επισκέπτεται τη χώρα μας η Επιτροπή PEGA για να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ωστόσο -και όχι ο πρωθυπουργός- θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση φρόντισε να ορίσει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής σε μια ημερομηνία που συνέπιπτε με τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ώστε να μην είναι παρών ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Πόσοι υπουργοί έλαβαν το… link;
Το νέο κύμα αποκαλύψεων ενισχύει τις εκτιμήσεις, ακόμα και εντός της συντηρητικής παράταξης, ότι υπουργοί που δεν ενέπνεαν την εμπιστοσύνη τού άλλοτε πανίσχυρου Γρ. Δημητριάδη έλαβαν το περιβόητο link του Predator. Η απροθυμία άλλωστε των κορυφαίων στελεχών να «βάλουν πλάτη» στο αφήγημα του Μαξίμου από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο ήταν αξιοπρόσεκτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν σε ευθεία αντιπαράθεση με Γρ. Δημητριάδη για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τον διαγωνισμό για τις ταυτότητες. Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μ. Χρυσοχοΐδη, αμέσως μετά την υπουργοποίησή του το 2019, ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Χθες νέα στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση έδωσε χρόνο στην εταιρεία του Predator για να παραμείνει στην Ελλάδα και να προστατευθεί παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ του Ιndside Story. Το δημοσίευμα δείχνει ότι η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, η Intellexa, «αξιοποίησε τον κρίσιμο χρόνο που άφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χαθεί εξασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή της στη χώρα».

Τα... ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Σ’ αυτό το φόντο, με λασπολογικές βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει την αμηχανία της έπειτα από τις διαδοχικές αποκαλύψεις δυσωδών υποθέσεων. Χθες ο Γ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για υποκριτική ηθικολογία και σκανδαλολογία, ενώ τον εγκάλεσε για καπηλεία των αισθημάτων των πολιτών στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Ηλιόπουλος: Ο Οικονόμου ξεπέρασε στο ψέμα τον εαυτό του
Υπό αυτό το πρίσμα, «θράσος» καταλόγισε στον Γ. Οικονόμου ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασε τον εαυτό του στο ψέμα και στη διαστρέβλωση, προσθέτοντας ότι «αντί, λοιπόν να δώσει απαντήσεις για τον κ. Πάτση, είχε το θράσος να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στρεψοδικώντας, όταν ξέρει πολύ καλά ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η λαϊκή πρώτη κατοικία ήταν απολύτως προστατευμένη. Μέχρι που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και άρχισε να ξεπουλά τα σπίτια των αδύναμων και της μεσαίας τάξης».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι καθοδήγησε επικοινωνιακά τον Α. Πάτση στην επικοινωνιακή διαχείριση των υποθέσεων που οδήγησαν στη διαγραφή του...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: