24.11.22

Πώς και ποιοι μας παρακολουθούν...


Παρότι ασφυκτικά πιεσμένη από τον καταιγισμό αποκαλύψεων για την υπόθεση των υποκλοπών η κυβέρνηση, μέχρι πρότινος πορευόταν με την ελπίδα ότι ο πολιτικός και εκλογικός αντίκτυπος του πρωτοφανούς σκανδάλου θα είναι μικρός.

Το υπόρρητο επιχείρημα πίσω από αυτήν την ελπίδα ήταν ότι οι πολίτες κρίνουν τις... κυβερνήσεις με κριτήριο την τσέπη τους και τη ζημιά που υφίστανται από την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση. Βεβαίως, ούτε σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε κάποια αξιοπρεπή επίδοση, ώστε να ελπίζει ότι θα επιπλεύσει στην τρικυμία των παρακολουθήσεων.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτό στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση δεν ισχύει. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν φιλικά της ΜΜΕ, τουλάχιστον το 50% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα είναι βασικό κριτήριο της ψήφου του.

Αυτό το εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι ένδειξη μιας ραγδαίας «επαναπολιτικοποίησης» της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, αλλά και της αυξημένης ευαισθησίας των πολιτών στα θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ατομικών δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της πανδημίας και των λοκντάουν η κυβέρνηση -όπως και όλες οι κυβερνήσεις του αναπτυγμένου κόσμου- έκανε ένα τεράστιο πείραμα ψηφιοποίησης των συναλλαγών κράτους και πολιτών. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, φορολογούμενοι, επιχειρηματίες, καταναλωτές υποχρεώθηκαν, παρακινήθηκαν ή εκβιάστηκαν σε ακραίες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές «πύλες» για τις συναλλαγές τους με το κράτος ή και με ιδιώτες.

Ο «σκληρός πυρήνας» αυτής της βιαστικής και βίαιης ψηφιακής μετάβασης ήταν ο μηχανισμός εμβολιασμού, τα πιστοποιητικά εμβολίων ή νόσησης και η μεγάλη πλατφόρμα gov.gr πάνω στην οποία «φορτώθηκαν» ποικίλες εφαρμογές που διεύρυναν την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πιστώθηκε τον εντυπωσιακό εκ πρώτης όψεως ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ο οποίος, ωστόσο, βασίστηκε στη διαβεβαίωση της κυβέρνησης και στην εμπιστοσύνη των πολιτών ότι τα προσωπικά δεδομένα που δίνουν κάθε φορά που χρησιμοποιούν τις κρατικές ψηφιακές εφαρμογές του gov.gr είναι ασφαλή. 

Ούτε θα πουληθούν στους predators (θηρευτές) της διαφημιστικής καταιγίδας ούτε θα «αξιοποιηθούν» από κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες. Η έρευνα της «Εφ.Συν.» αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να είναι καχύποπτοι. Τα προσωπικά δεδομένα που εμπιστεύονται στο κράτος δεν είναι ασφαλή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: