2.11.22

«Τα σκάνδαλα σκάνε σαν χειροβομβίδες»...


«Σαν χειροβομβίδες σκάνε τα σκάνδαλα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του συνέντευξη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», με τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο. Νομίζει ότι παίζει σε άδειο γήπεδο καθώς είχε δεσμεύσει τα περισσότερα ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα της  “ενημέρωσης 108”. Λειτουργούσαν και κυβερνούν λες και είναι  ανέλεγκτοι. Κάνουν λεηλασία... του δημόσιου πλούτου για τον πλουτισμό των στελεχών του κόμματος».

Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξής του σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογραμμίζει ότι πλέον η υπόθεση είναι «κρίσιμο ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για τη λειτουργία της Δημοκρατίας», επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα που έχει θέσει προς τον πρωθυπουργό «αν θα πάμε σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση με το Predator σε λειτουργία να κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους».

Απάντησε, ακόμη, και στις διαρροές από το Μαξίμου ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση, λέγοντας «αν αυτό συμβεί σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, φυγομαχεί, δεν έχει επιχειρήματα και επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας όσα αναφέρω στην ερώτηση».

Χαρακτήρισε, ακόμη, το σκάνδαλο Πάτση ως σχέδιο και όχι ως μεμονωμένο περιστατικό, για να προσθέσει ότι «σήμερα βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε με εξαιρετική καθυστέρηση καθώς η δραστηριότητα του Ανδρέα Πάτση ήταν γνωστή τοις πάσι, αφού είχαν γίνει αποκαλυπτικά δημοσιεύματα καθώς και ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει «είναι δυνατόν να μην ξέρει τι δουλειά κάνει ο κουμπάρος του;». 

«Στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες Πάτσηδες για να κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας ότι αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος είναι πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Να μη φυγομαχήσει»

«Θα είναι ατόπημα του κ. Μητσοτάκη να μην απαντήσει στην Βουλή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις κυβερνητικές διαρροές ότι ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή του και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας για ένα κρισιμότατο θέμα δεν θα έλθει να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν το κάνει σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, ότι φυγομαχεί και δεν έχει επιχειρήματα, ότι επιβεβαιώνει όσα αναφέρω στην ερώτηση που του κατέθεσα». Γενικεύοντας ανέφερε: « Είναι ένα ερώτημα υπαρξιακό για την δημοκρατία: αν θα πάμε σε μία εκλογική αναμέτρηση με το Predador να είναι σε λειτουργία και να κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους με την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Θα είναι εκτροπή από την δημοκρατική λειτουργία».

Συνεχίζοντας εξήγησε: «Να έλθει να πει τα επιχειρήματά του στην βουλή ο κ . Μητσοτάκης και να δώσει απαντήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, δημοσιεύματα και αποδείξεις ότι ένα παράνομο λογισμικό είναι σε λειτουργία. Ήλθε στην χώρα με ευθύνη του γραμματέα του και τα κρίσιμα πρόσωπα που συνδέονται με την λειτουργία δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, προφυλάχθηκαν, ενώ το παράνομο λογισμικό συνεχίζει να λειτουργεί. Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η μεγάλη σκιά στα πολιτικά πράγματα και ο Μητσοτάκης να επικαλείται το απόρρητο».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο «καλάθι του νοικοκυριού» κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα που θα γυρίσει μπούμεραγκ στην κυβέρνηση. Κάλεσε, ακόμη, τον υπουργό Ανάπτυξης αντί να κάνει περιοδείες για να δικαιολογήσει τον ρόλο του, να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά. 

Για τα κόκκινα δάνεια

Καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος στη χώρα και πως τα κόκκινα δάνεια πέρασαν σε μια νύχτα από τις τράπεζες στα funds με έδρα στο εξωτερικό μέσω διαφόρων servicers, με ποσοστό περίπου μισό της τιμής.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε πτωχευτικό κώδικα που προστάτευε την πρώτη κατοικία. Και σήμερα χωρίς τρόικα μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσω αυτής της διαδικασίας των funds και των servicers». Επισήμανε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και η απάντησή της ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολιτευτική γυμναστική και ότι δεν έχει θέσεις. Είπε ακόμη ότι οι νομοθετικές δικλείδες ασφαλείας που είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσαν στα funds και τους servicers.

«Είναι ένα σχέδιο λοιπόν που έχει αρχή, μέση και τέλος, που σε συνδυασμό με την τρομακτική αναδιανομή που γίνεται για εισοδήματα των μεσαίων και των αδύναμων προς όφελος κάποιων ισχυρών είναι το τελειωτικό χτύπημα της μεσαίας τάξης που προεκλογικά αυτή υπήρξε η ‘σημαία' της εκστρατείας του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε.

Στο ερώτημα τι θα κάνει για τα κόκκινα δάνεια εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει προτεραιότητα σε ρυθμίσεις που θα είναι ευνοϊκές όχι για τα fundsν αλλά για τους πολίτες που θα πρέπει να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ανακτήσουν την περιουσία τους». «Δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε, αυτή όμως είναι η πολιτική μας βούληση, αυτή τη φορά είμαστε εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων». Πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ ακολουθήθηκε άλλη στρατηγική, όπως στην Κύπρο, όπου υπήρξε η δυνατότητα αυτό που γίνεται με τους servicers να γίνεται απευθείας με τους ιδιοκτήτες, δηλαδή αντί να παίρνουν μισοτιμής οι servicers, να δίνουν κάτι παραπάνω οι ιδιοκτήτες και να μπορούν να ρυθμίζουν το ακίνητο τους. Μόνο 3% όσων επιχείρησαν να ρυθμιστεί το δάνειο τους εξωδικαστικά έχουν καταφέρει να πάρουν ρύθμιση σήμερα», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Eurostat θα βγάλει τα αποτελέσματα για το αν σχέδιο Ηρακλής, οι εγγυήσεις που δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο θα καταγραφούν λογιστικά έστω σε πρώτη φάση στο δημόσιο χρέος». Δηλαδή, σχολίασε, «η ατζαμοσύνη των κυβερνητικών επιλογών μπορεί σε λίγες μέρες και επισήμως να χρεώσει το δημόσιο χρέος 19 δισ. ευρώ.

Το καλάθι και το επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Αναφέρθηκε και στο «καλάθι του νοικοκυριού» που ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι μία επικοινωνιακή κίνηση, γιατί δεν θα μειώσει τις τιμές των προϊόντων που πληρώνει ο καταναλωτής, δεν θα γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα, αλλά για μία εβδομάδα δεν θα δει αυξήσεις. Δεν θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια με μία λίστα προϊόντων που δεν θα έχουν ανατιμήσεις. Είναι καλό για να κάνει την βόλτα στα κανάλια ο κ. Γεωργιάδης. Στο τέλος θα κάνουν ελέγχους με ραντεβού. Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Εξοπλισμοί και ελληνοτουρκικά

Για τα εξοπλιστικά σε σχέση με τις απειλές Ερντογάν ανέφερε: «Υπάρχει παντελής απουσία προγραμμάτων στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Σε καμία χώρα δεν γίνεται αυτό, είναι αδιανόητο ότι δώσαμε 14 δις σε εξοπλισμούς δίχως ένα ευρώ να πάει στην ελληνική βιομηχανία. Ακόμη και στην Τουρκία το 70% πηγαίνει στις δικές της βιομηχανίες. Η χώρα μας έφτιαξε πολεμική βιομηχανία, την οποία όμως ο κ. Μητσοτάκης την απαξίωσε. Επιπλέον τι πρεμούρα είχε και έτρεξε να κάνει όλους τους εξοπλισμούς μέσα στην θητεία του;». Συνολικά ανέφερε ότι «Όλοι οφείλουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική τους δυνατότητα. Εμείς κάναμε δύο προγράμματα που ακόμη τρέχουν για την ελληνική πολεμική βιομηχανία».

Για τα ελληνοτουρκικά είπε: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βγούμε από τον δρόμο και την προοπτική του διαλόγου. Παρακολουθούμε κλιμάκωση της ρητορικής από τον κ. Ερντογάν αλλά ανησυχώ για κάποιο ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια. Τον Ερντογάν τον βοηθά να μην συζητά την ακρίβεια στην χώρα του αλλά την αντιπαράθεση με γειτονικούς λαούς. Αυτό ευνοεί και τον κ . Μητσοτάκη αλλά θέλω να είμαι σαφής, το προκαλεί ο Ερντογάν». Όσο για την πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού του καταλόγισε ευθύνες γιατί όπως ανέφερε «Δεν αξιοποίησε προτάσεις και δικές μας για να δεσμευτεί η Τουρκία σε μία προοπτική διαλόγου με κατάληξη την Χάγη. Σήμερα έχει ευθύνη που δεν προχωρά σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα. Νομίζω ότι είναι κίνηση επιβεβλημένη που πρέπει να συνδεθεί με μία πρωτοβουλία πολυμερούς διαλόγου για την χάραξη της ΑΟΖ των χωρών της περιοχής, διάλογου με όλες τις χώρες και με την Τουρκία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: