2.11.22

Ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης και η Κεντροαριστερά στο εξωτερικό...


Η επικράτηση του κεντρoαριστερού υποψηφίου Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της Βραζιλίας ήταν μία ακόμη αφορμή για να αναδειχθεί ο εγχώριος διαγκωνισμός ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για… τα μάτια των... σοσιαλιστών. Μια κόντρα που κατεξοχήν εκδηλώνεται με επίκεντρο τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PES), με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια ένα επίμονο φλερτ. Την επικράτηση Λούλα έσπευσαν να χαιρετίσουν χθες τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ανδρουλάκης. Και σε αυτή την περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο Βραζιλιάνος πολιτικός είναι στον ίδιο φυσικό πολιτικό χώρο με αυτούς, ένα χώρο που στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να σφετεριστεί για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως περισσότερο επιδραστικό στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η νίκη της Κεντροαριστεράς στη Βραζιλία έχει κερδίσει το ενδιαφέρον όλων των συγγενών πολιτικών δυνάμεων σε πολλές γωνιές του πλανήτη, που θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα και την έμπνευση για ανατροπή πολιτικών συσχετισμών και αλλού. Και, φυσικά, στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Οπότε, είναι και αναμενόμενο το ενδιαφέρον των δύο κομμάτων να διεκδικούν την προβολή συμπόρευσης στον ίδιο πολιτικό χώρο με τους κεντροαριστερούς της Βραζιλίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η νίκη Λούλα θεωρείται ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τις δυνατότητες ανατροπής ισχυρών πολιτικών συστημάτων, που κινούνται με αίσθηση κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι υπάρχει μια αντιστοιχία με την πολιτική κατάσταση εδώ και ότι δίνεται ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα ότι και στη χώρα μας στην πορεία προς τις εκλογές μπορεί να προκύψει ανατροπή. Στο ΠΑΣΟΚ συμμερίζονται την εκτίμηση ότι το εκλογικό μήνυμα στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση επιρροής μιας εναλλακτικής στη δεξιά πολιτική πρότασης. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι η εναλλακτική αυτή και η συγγενής πολιτικά πρόταση δεν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η δική τους.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη συμπόρευση με τους σοσιαλιστές εξελίσσεται εδώ και χρόνια, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την εκλογική δύναμή του και πολύ περισσότερο από την εκλογική επικράτησή του, το 2015. Τότε ήταν που η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωσοσιαλιστές κινήθηκε δυναμικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να προσκαλείται και να συμμετέχει στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ως παρατηρητής. Εξέλιξη που προκάλεσε έντονη και εμφανή δυσφορία στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές με τους ευρωσοσιαλιστές, οι πληροφορίες που θεωρούσαν θέμα χρόνου την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί. Οι κακές γλώσσες λένε ότι σε αυτό συνέβαλε η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωτερικό των ευρωσοσιαλιστών. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι οι κινήσεις του κ. Τσίπρα είναι προσεκτικές και αποσκοπούν σε μια ευρύτερη συνεργασία σοσιαλιστών, Αριστεράς και οικολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το ΠΑΣΟΚ, πάλι, δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις και θεωρούν ότι η κινητικότητα και το αποτύπωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις παρεμβάσεις και την οικοδόμηση συμμαχιών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με δεδομένο ότι έχει θητεύσει και ως πρωθυπουργός...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: