2.11.22

Η Εταιρεία Συγγραφέων και οι Εκδ. Καστανιώτη αδειάζουν τον Β. Παπαθεοδώρου...



Σαφή απόσταση, καταδικάζοντας τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου περί παιδικής πορνογραφίας, παίρνουν η Εταιρεία Συγγραφέων και οι Εκδόσεις Καστανιώτη.

Η πρώτη αντίδραση... ήρθε απ' τον εκδοτικό οίκο που ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ότι «Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία».

Ακολούθησε και η αντίδραση της Εταιρείας Συγγραφέων που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την υποψηφιότητα του Βασίλη Παπαθεοδώρου για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren.


«Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει απερίφραστα κάθε κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία και την κάθε είδους σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική Δικαιοσύνη δηλώνουμε ότι αναστέλλουμε την υποψηφιότητα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Επιφυλασσόμαστε για τα περαιτέρω μέτρα στα οποία θα προβούμε, σύμφωνα με τις καταστατικές μας αρχές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ο βραβευμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας συνελήφθη και προφυλακίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για βαρύ υλικό παιδικής πορνογραφίας που εντοπίστηκε στο σπίτι του, αλλά το θέμα έγινε γνωστό μόλις σήμερα.

Στο μεταξύ ο συνήγορος του Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως  ο κατηγορούμενος συγγραφέας ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό για την συγγραφή βιβλίου σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, με καταγγελτικό χαρακτήρα και για παιδαγωγικές σκοπούς. Είπε ακόμα ότι σε βάρος του πελάτη του δεν έχει γίνει καμία καταγγελία, ούτε υπήρξε καμία εξωτερίκευση κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. «Δεν είχε αντιληφθεί ότι επειδή το υλικό αυτό δεν διακινείται νόμιμα ότι είναι κακούργημα. Θεώρησε ότι δεν υπόκειται σε περιορισμούς» είπε ακόμα ο δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: