8.4.18

Η περιπέτεια του Τόρακ...


Οταν ο Τόρακ, ο 12χρονος λύκος (Alaskan timber wolf) το 'σκασε απ' το Καταφύγιο Λύκων του Μπίναμ (Αγγλία) σήμανε συναγερμός.

Η...
κυρία Τερέζα Πάλμερ, 62, υπεύθυνη του καταφυγίου, μαζί με συνεργάτιδές της και δέκα οπλισμένους αστυνομικούς ξεχύθηκαν στο κοντινό δάσος, πιστεύοντας ότι εκεί θα πήγαινε ο λύκος.

Η καταδίωξη διήρκεσε πέντε ώρες και πήραν μέρος σ' αυτήν τρία ελικόπτερα, δύο της αστυνομίας κι ένα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.

Τα σχολεία της περιοχής δεν λειτούργησαν και απ' τα ραδιόφωνα μεταδίδονταν οδηγίες στους πολίτες για το τι θα 'πρεπε να κάνουν για να μην κινδυνεύσουν.

Τελικά, κάπου 15 χιλιόμετρα απ' το καταφύγιο, ο Τόρακ εντοπίστηκε σ' ένα άνοιγμα του δάσους. Προηγουμένως, ένας κτηνοτρόφος τον είχε δει να περνάει κάπου 50 μέτρα απ' το κοπάδι προβάτων του χωρίς καν να σταματήσει. Λέει η κυρία Πάλμερ:

«Οταν τον είδαμε, ήταν σταματημένος και φανερά κουρασμένος. Τον πλησιάσαμε στα δέκα μέτρα και μας κοίταζε σαν να 'λεγε, εν τάξει, ελάτε να με πιάσετε, δεν πάει άλλο...».

Αργά αλλά αποφασιστικά, οι δύο κυρίες έφτασαν κοντά του, τον έδεσαν με αλυσίδα, χωρίς αυτός να φέρει καμία αντίσταση.

Ο Τόρακ, έχοντας μεγαλώσει στο καταφύγιο, παίρνοντας την τροφή του απ' τους φύλακες, έχει πάψει πια να είναι ένα άγριο ζώο. Οι άνθρωποι δεν αποτελούν γι' αυτόν θηράματα - ούτε καν τα πρόβατα. Ηταν η πρώτη φορά στη ζωή του που βρέθηκε έξω απ' το καταφύγιο και έδινε την εικόνα ενός φοβισμένου μάλλον, παρά επικίνδυνου ζώου.

Και πώς το 'σκασε ο Τόρακ; Οπως είπε η υπεύθυνη του καταφυγίου, «πήγα το πρωί και είδα την πόρτα ανοιχτή. Το πιο πιθανό είναι να την άνοιξε κάποιος ακτιβιστής, από εκείνους που πιστεύουν ότι τα άγρια ζώα πρέπει να ζουν ελεύθερα, στη φύση. Κάτι που, όμως, είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους και για τα ίδια τα ζώα».

Στη Μεγάλη Βρετανία (δηλαδή, στο μεγαλύτερο απ' τα βρετανικά νησιά) οι λύκοι βρίσκονταν παντού και σε μεγάλους αριθμούς, αποτελώντας τεράστιο κίνδυνο για τους κατοίκους της υπαίθρου. Η συστηματική τους εξόντωση άρχισε με την κατάκτηση του νησιού απ' τους Νορμανδούς (1066 μ.Χ. με τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή): όποιος ήθελε να πάρει μια έκταση γης απ' τον βασιλιά θα 'πρεπε να σκοτώσει όλους τους λύκους της περιοχής του. Ο Ιανουάριος λεγόταν «μήνας του λύκου», διότι τότε άρχιζε η περίοδος κυνηγιού του λύκου, που τελείωνε στις 25 Μαρτίου. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι λύκοι στη Μ. Βρετανία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: