30.4.18

Ως το βράδυ οι υπερθεματιστές...

ΕΣΡ...για τις τηλεοπτικές άδειες...

Θεωρητικά σήμερα το απόγευμα θα έχουμε τους πρώτους (έξι;) υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ΕΣΡ συνεδριάζει από το πρωί και εκτός απροόπτου περιμένουμε να βγει λευκός καπνός από την...
Ανεξάρτητη Αρχή. Ο έλεγχος των φακέλων των έξι υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου έχει ολοκληρωθεί και δεν απέμεναν παρά κάποια μικρά ζητήματα (σε δύο από τους φακέλους), που λογικά θα αποσαφηνιστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά λοιπόν, σήμερα θα επιβεβαιώσουμε τους προσωρινούς υπερθεματιστές: ΑΝΤ1 (Κυριακού), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), Star (Βαρδινογιάννης), Alpha (Κοντομηνάς), Epsilon TV (Σαββίδης) και Νέα Τηλεόραση (Βρυώνης). Θα ακολουθήσει ένα διάστημα στο οποίο θα μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις ο ένας για τον άλλον αν και, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν θα κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους οι μέτοχοι της Digea, οι τέσσερις πρώτοι δηλαδή στην παραπάνω λίστα (εκτός από Σαββίδη και Βρυώνη).

Μόλις ολοκληρωθεί και η προθεσμία των ενστάσεων, θα ανακοινωθούν οι οριστικοί υπερθεματιστές και, πλέον, αδειούχοι για 10 χρόνια. Το τίμημα είναι 3,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και οι νέοι καναλάρχες θα έχουν μπροστά τους ένα διάστημα έξι μηνών μέχρι να προσαρμοστούν στους όρους της προκήρυξης (τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι στο κάθε κανάλι, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός κ.ο.κ.).

Η έβδομη

Απομένει ακόμα μία άδεια βέβαια από τις επτά, «αδιάθετη», και θα παραμένει έτσι μέχρι να οριστεί ο διαγωνισμός για τις θεματικές. Αν στο μεταξύ εμφανιστεί κάποιος και καταθέσει αίτηση, μπορεί να την «τσιμπήσει» (με τους ίδιους όρους και το ίδιο τίμημα όπως και οι υπόλοιποι υπερθεματιστές).

Αν βρεθούν δύο υποψήφιοι, θα έχουμε δημοπρασία. Αν δεν ενδιαφερθεί κανένας, η άδεια θα μετατραπεί σε θεματική και θα περιμένει τον διαγωνισμό για τις θεματικές (από τρεις θα γίνουν τέσσερις αυτές). Μεγάλο «ερωτηματικό» παραμένει φυσικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι περίεργο που δεν δείχνει ενδιαφέρον για τηλεοπτική άδεια γενικού περιεχομένου, όταν πριν από έναν χρόνο πλήρωνε 74 εκατομμύρια γι’ αυτήν.

Την Παρασκευή το ΣτΕ

Το ΕΣΡ ήθελε να προλάβει το ΣτΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαΐου. Να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο για τις άδειες ώστε να δώσει... πάσα στους δικαστές, διευκολύνοντάς τους στην απόφασή τους στη συζήτηση της αίτησης που κατέθεσαν τα κανάλια ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού. Με τη διαδικασία να φτάνει επιτέλους στο τέλος της, με το ΕΣΡ να δίνει μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους τις άδειες, με τους νέους ιδιοκτήτες καναλιών να προετοιμάζονται εντατικά, με τα χρήματα να μπαίνουν στο κρατικό ταμείο και με τόσα άλλα ακόμα, θα είναι δύσκολο το ΣτΕ να βγάλει αρνητική απόφαση. Βέβαια, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: