30.4.18

Οκτώ δημοσιογράφοι μεταξύ των δεκάδων νεκρών...

neo-kampoul...από τη διπλή επίθεση στην Καμπούλ...

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων οκτώ δημοσιογράφοι, και άλλοι 45 τραυματίστηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το...
πρωί της Δευτέρας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών αυτή τη φορά φαίνεται πως ήταν οι εκπρόσωποι του Τύπου, δεδομένου ότι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μόλις έφθασαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στο σημείο της πρώτης έκρηξης για να μεταδώσουν την είδηση.

Μάλιστα, πληροφορίες που επικαλείται το CNNi, αναφέρουν πως ο δεύτερος καμικάζι, προσποιήθηκε τον κάμεραμαν τηλεοπτικού σταθμού για να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της πρώτης έκρηξης, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή όπου βρίσκονται τόσο η αμερικανική πρεσβεία και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, όσο και μια σειρά από κυβερνητικά κτίρια.

Μόλις έγινε η πρώτη έκρηξη, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι,  έσπευσαν στο σημείο δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην αφγανική πρωτεύουσα προκειμένου να μεταδώσουν την είδηση και να καταγράψουν τις νέες εικόνες από μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας.  Τότε ήταν που ο δεύτερος καμικάζι, πυροδότησε τα εκρηκτικά και σκόρπισε γύρω του τον θάνατο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους οκτώ δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σύμφωνα με τον Najib Sharifi, διευθυντή της Επιτροπής Ασφαλείας των Αφγανών Δημοσιογράφων.   

Ο Νατζίμπ Ντανίς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που επιτέθηκε στους δημοσιογράφους προσποιήθηκε ότι είναι ένας από αυτούς και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στο σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι δημοσιογράφοι και τα σωστικά συνεργεία.


«Γνωρίζουμε ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας προσποιήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος. Έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και στάθηκε μεταξύ των δημοσιογράφων προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του», επεσήμανε.

Ανάμεσα στους νεκρούς και ο Σαχ Μάραϊ, επικεφαλής φωτοειδησεογράφος του AFP στην Καμπούλ, όπως επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μάραϊ εργαζόταν για το AFP από το 1996 και κάλυψε για το Γαλλικό Πρακτορείο την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001. Από θραύσματα τραυματίστηκε ελαφρά και ένας φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου Reuters.  Από τη διπλή επίθεση τραυματίστηκαν ακόμη 45 άνθρωποι, που οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ποιος ήταν ο Σαχ Μάραϊ

Η συνεργασία του Σαχ Μάραϊ με το AFP ξεκίνησε το 1996, τη χρονιά που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και 2002 ήταν ήδη ο επικεφαλής του πρακτορείου στην Καμπούλ.

«Είναι ένα καταστροφικό χτύπημα για το γενναίο προσωπικό του γραφείου μας στην Καμπούλ και για ολόκληρο το πρακτορείο. Ο Σαχ Μάραϊ ήταν ένα πολύ καλός συνάδελφος που πέρασε πάνω από 15 χρόνια καταγράφοντας τα τραγικά γεγονότα στο Αφγανιστάν για το AFP», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του AFP Global News, Michele Leridon.

Ο Μάραϊ, που αφήνει πίσω του έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων και μια νεογέννητη κόρη, είχε μόλις πριν δύο χρόνια αναφερθεί στους κινδύνους της ζωής στο Αφγανιστάν.

«Δεν τολμώ να βγω με τα παιδιά μου για έναν περίπατο. Όλα μου τα παιδιά περνούν το χρόνο τους κλεισμένα μέσα σε ένα σπίτι. Κάθε πρωί καθώς πηγαίνω στο γραφείο και κάθε απόγευμα καθώς επιστρέφω στο σπίτι, το μόνο που σκέφτομαι ότι τα αυτοκίνητα που συναντώ μπορεί να είναι παγιδευμένα ή ότι βομβιστές αυτοκτονίας μπορεί να βρίσκονται μέσα στο πλήθος. Δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο», είχε γράψει σε μια αναφορά του το 2016, πριν ακόμη έρθει στη ζωή το έκτο του παιδί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: