30.4.18

Πλαστοί οι μισοί πίνακες...

Μία σοκαριστική ανακάλυψη έκαναν σε μουσείο στη νότια Γαλλία: η μισή και πλέον συλλογή του αποτελείται από πλαστούς πίνακες, κάτι που ο...
δήμαρχος χαρακτήρισε ως καταστροφή για την περιοχή.

Η κοινότητα του Ελνέ, με τους 8.000 κατοίκους- έξω από το Περπινιάν- άνοιξε ξανά το μουσείο Etien Terrus, αφιερωμένο στον ντόπιο καλλιτέχνη, που πέθανε το 1922.

Ομως, ένας ιστορικός τέχνης, που κάλεσαν για να αναδιοργανώσει το μουσείο μετά την πρόσφατη απόκτηση περίπου 80 έργων, ανακάλυψε ότι σχεδόν το 60% της συνολικής συλλογής είναι πλαστοί πίνακες! «Το να μαθαίνω ότι άνθρωποι που επισκέφθηκαν το μουσείο και είδαν μια συλλογή που στη μεγαλύτερη πλειονότητά της είναι πλαστή, είναι κάτι κακό. Είναι μια καταστροφή για την περιοχή», σχολίασε ο δήμαρχος, Ιβ Μπαρνιόλ.

Ο Ερικ Φορκάντα, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους πλαστούς πίνακες, δήλωσε ότι διαπίστωσε απευθείας ότι δεν ήταν αυθεντικοί. «Στον έναν, η υπογραφή σβήστηκε μόλις πέρασα από πάνω το γάντι μου», εξήγησε. Αμέσως ενημέρωσε τους υπευθύνους και ζήτησε από μία ομάδα ειδικών να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά του.

Οπως προέκυψε, από τους 140 πίνακες της συλλογής, οι 82 είναι πλαστοί. Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης, πριν από το σκάνδαλο οι πίνακες του συγκεκριμένου ζωγράφου θα μπορούσαν να πουληθούν ακόμη και για 15.000 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: